img

Официално! Стана ясно на коя дата въвеждаме еврото

/
/
/
188 Views

 

 

Страната ни ще впише 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото в официален документ, става ясно от публикувания проект на правителствения сайт strategy.bg.

Промените се правят в постановлението на Министерския съвет за създаване на координационен съвет за подготовка на ни за членство в еврозоната, а срокът за изпращане на становища изтече снощи.

България изпусна предишната целева дата за въвеждането на еврото у нас – 1 януари 2024 г., след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в еврозоната през февруари.

Официалният довод бе, че не са изпълнени необходимите законови промени, което бе продиктувано от политическата криза тогава.

 

 

Въпреки че голяма част от необходимите текстове бяха внесени в парламента, липсата на съгласие между политическите сили доведе до забавянето им и разпускането на предишното Народно събрание без краен резултат по тези текстове.

Настоящият парламент обаче ударно приема ключови закони, които трябва да бъдат готови до въвеждането на еврото.

През седмицата Европейската централна банка даде позитивна оценка и на новия закон за БНБ с технически препоръки, които ще бъдат обсъдени с Министерството на финансите преди финалните текстове да бъдат предложени за гласуване от правителството и след това от депутатите.

Законът трябва да влезе в сила в момента, когато станем страна – членка на еврозоната.

Датата 1 януари 2025 г. е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023-декември 2024 година.

Материалът Официално! Стана ясно на коя дата въвеждаме еврото е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text