img

Скръбна вест! Ген. Мутафчийски потъна в скръб! Отиде си светило на ВМА

/
/
/
340 Views

Още едно светилата на ВМА е извървяло жизнения си път. Проф. Светослав Николов, дългогодишен ръководител на Клиника по обща урология на ВМА, е починал. Тъжната новина съобщи директорът на болницата ген. Венцислав Мутафчийски.

„Скъпи колеги,

 

С огромна болка Ви съобщаваме, че след продължително боледуване вчера ни напусна проф. Светослав Николов, дългогодишен ръководител на Клиника по обща урология на ВМА.

Сърцат лекар – пример за човечност и висок професионализъм, част от една от утвърдените школи на ВМА.

Ръководството и личният състав на ВМА изказваме своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на проф. Николов.

Светла му памет!“

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

Началник на ВМА

Проф. д-р Светослав Николов завършва „Медицина“ в Медицинския университет-София през 1979 г. Има придобити специалности по урология и военна хирургия.

От 1982 г. работи в Клиниката по урология на ВМА, последователно като: клиничен ординатор, старши ординатор, началник отделение, началник клиника и началник Катедра „Урология и нефрология”.

Последователно придобива образователна и научна степен „кандидат на медицинските науки“ (1992 г.) и научно звание „доцент“ (1996 г.) и „професор“ (2016 г.).

Проф. д-р Светослав Николов, д.м.н. има научни интереси в областта на уролитиазата, екстракорпоралната литотрипсия, онкоурологията и реконструктивната хирургия.

Бил е редовен член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия и Специализирания научен съвет по Военна медицина.

От 2008 г. е член на изпитни комисии за държавен изпит по урология.

Член на Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по военна медицина, Европейската асоциация по урология (EAU) и Българското урологично дружество.

Участва в редакционни съвети на медицински специализирани издания, автор и съавтор на над 185 публикации, съобщения и рационализации в наши и чужди списания.

Материалът Скръбна вест! Ген. Мутафчийски потъна в скръб! Отиде си светило на ВМА е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text