img

10 неочевидни симптома на диабет, които често остават незабелязани:

/
/
/
193 Views

Разпознаването на симптомите на това ендокринно заболяване не е толкова лесно, тъй като диабетът засяга функционирането на целия организъм. Този списък обаче ще ви помогне да разберете проблема и да предприемете навременни действия, ако нещо се обърка.

Диабетът е сериозно ендокринно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар и дисбаланс в нейното доставяне и използване в организма. Изисква навременна диагноза и правилно лечение, в противен случай могат да последват сериозни здравословни усложнения.

Изключително важно е да забележите симптомите на диабетаz навреме, тъй като с ранното откриване можете да се борите с него много по-ефективно, без да пропускате шанса да възстановите нервните окончания. Ако не се лекува, диабетът, който причинява неправилно функциониране на редица системи, може да доведе до сериозни усложнения като сърдечни заболявания, инсулт, увреждане на бъбреците и нервите. Захарният диабет е на осмо място в списъка на болестите, които убиват най-много хора в света.

Въпреки че има няколко добре познати симптома на диабета, има и по-малко очевидни, които може да ви накарат да посетите лекар.

Дълго незарастващи рани

незарастващи рани

Повишените кожни инфекции и порязванията, които заздравяват по-дълго, също могат да показват диабет. В този случай регенерацията на кожата се забавя, тъй като доставката на необходимите вещества в засегнатата област може да бъде нарушена.

Изтръпване или настръхване в краката и ръцете

Изтръпване, настръхване, иглички и други болки в краката и по-рядко в ръцете също могат да показват диабет. Ако ръцете или краката ви не са били в компресирано състояние и такива усещания се появяват без видима причина, трябва да се консултирате с лекар. Изтръпването и настръхването на крайниците може да бъде симптом на няколко други опасни заболявания, а при диабет се появява поради увреждане на нервните окончания.

Сърбяща кожа

кожен сърбеж

Диабетът се характеризира със суха и дразнеща кожа, която може да се възпали с времето. Това се обяснява с факта, че когато нивата на кръвната захар са високи, тялото се освобождава от огромно количество вода и губи течност. Кожата също се дехидратира, става суха и груба на допир и лесно се наранява.

Замъглено зрение

Ако зрението ви изведнъж стане по-малко ясно, това може да е признак на диабет. Тази промяна може да настъпи, когато нивата на захарта ви се повишат, но всичко трябва да се върне към нормалното, след като нивото на захарта спадне.

Умора и слабост

умора и слабост

Разбира се, това е симптом на много заболявания, но обърнете внимание на това. Хората с диабет често изпитват повишена умора, защото когато захарта не може да навлезе в клетките, за да им даде енергия, тя се озовава в бъбреците, които трябва да работят по-усилено, за да изхвърлят излишната захар. Този процес може да накара пациента да се почувства необичайно уморен или слаб.

Симптоми на депресия или повишена раздразнителност

Ако се чувствате уморени от ежедневните дейности, това може да е знак, че имате диабет. Повишената раздразнителност и депресивните настроения също могат да показват наличието на това заболяване. Вслушайте се в психологическото си състояние и направете изводи.

Повишен апетит

повишен апетит

Ако установите, че ядете повече от обикновено или не се чувствате сити дори след обилно хранене, това може да е признак на диабет. Когато нивата на кръвната ви захар не се поддържат на нормални нива, мозъкът ви може да изпраща противоречиви сигнали за нуждата ви от храна, като погрешно съобщава за глад, въпреки че сте яли достатъчно храна.

Постоянна жажда

Ако се чувствате жадни дори след прием на много течности, може да имате диабет. Ако пиете повече от четири литра вода на ден и все още се чувствате много жадни, има вероятност нивата на кръвната ви захар да са твърде високи. Обърнете внимание на този симптом.

Чести посещения на тоалетната

опашка тоалетна

Много хора пренебрегват повишената нужда от ходене до тоалетна, смятайки я за естествена последица от стареенето. Това обаче всъщност е често срещан симптом на диабета и не трябва да се пренебрегва. Средно човек трябва да ходи до тоалетната четири до седем пъти на ден. Ако правите това по-често, това може да е знак за повишен стрес върху бъбреците ви, които се опитват да премахнат излишната захар от кръвта ви. Ако се събуждате няколко пъти през нощта, за да отидете до тоалетната, това също може да е ранен признак на диабет.

Инфекции на пикочните пътища

В допълнение към повишената нужда от ходене до тоалетна, може да забележите и по-неприятни последици под формата на пиелонефрит, цистит и други инфекции на пикочните пътища. Захарният диабет често става фон за развитието на инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочно-половата система и това трябва да се има предвид.

Не забравяйте, че е важно да действате бързо, ако подозирате, че имате диабет. В този случай правилното хранене, редовната физическа активност и постоянното наблюдение на нивата на глюкозата в кръвта и урината ще ви помогнат да водите нормален живот и да не изпитвате ненужен дискомфорт.

Материалът 10 неочевидни симптома на диабет, които често остават незабелязани: е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text