img

Арестуваха важен началник с голяма сума пари, пълно е с полиция

/
/
/
151 Views

Задържаха началника отдел „Местни данъци и такси“ в община Несебър, научи bTV.

По-рано днес от прокуратурата и полицията съобщиха, че е задържаният служител е имал голяма сума пари от над 180 000 евро и 20 000 лева. Подозрението е за изборна търговия.

Досъдебното производство е по член 167 от НК.

Преди четири години, непосредствено преди местния вот, бе задържан кметът на Несебър Николай Димитров, тогава кандидат за нов мандат, заедно с него бяха арестувани още четирима души, двама от които – кандидати за общински съветници.

Обвинението тогава беше за ОПГ за търговия с гласове.

Димитров беше избран на първи тур, въпреки че беше в ареста и положи клетва под конвой. Впоследствие беше освободен срещу парична гаранция.

Операцията на „Икономическа полиция“ и прокуратурата, при която бе задържан служител на Община Несебър, е проведена в сряда по сигнал, че лице е получило крупна сума пари за купуване на гласове.

В хода на проведените действия в дома на задържания са открити 185 000 евро и 25 000 лв. предназначена за купуване на гласове във връзка с предстоящите избори. Това съобщи на брифинг в Бургас шефът на полицията старши комисар Емил Павлов.

По думите му, операцията е безпрецедентна към момента.

„С прокуратурата успяхме да стигнем до най-високото ниво – до хората, които осигуряват средствата и ги разпределят на дилърите.

Със сигурност ще има и други задържани. Имаме насока кой осигурява средствата“, каза още шефът на бургаската полиция.

Прокурор Маркова на свой ред добави, че служителят ще бъде задържан за 24 часа и във всеки един момент могат да му бъдат повдигнати обвинения.

От думите й стана ясно още, че обиските са извършени на четири адреса – три в Бургас и един в Равда.

„За първи път е намерена такава голяма сума. Нямаме данни за коя политическа партия или определен кандидат е трябвало да отиват гласовете“, каза още тя.

Както БЛИЦ съобщи, по непотвърдена информация, задържаният е началникът отдел „Местни данъци и такси“ в община Несебър.

Под надзора и ръководството на Районна прокуратура-Бургас се води разследване за нарушаване политическите права на гражданите, свързано с изборите за кметове и общински съветници, които ще бъдат проведени през месец октомври 2023 година.

Досъдебното производство е образувано по чл. 167 от НК. За съпричастност към престъпното деяние по закона за МВР за срок до 24 часа е задържан 49-годишен мъж от село Равда, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Материалът Арестуваха важен началник с голяма сума пари, пълно е с полиция е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text