img

Край с лесните бързи кредити: Почват проверки на всеки

/
/
/
81 Views

 

 

ЕС прие доста драстични мерки, които ще променят доста кредитната система в Европа, респективно в България.

Новата директива ще влезе в употреба у нас най-късно след 3 години, като през този период съществуващите досега закони трябва да бъдат променени.

Новите правила вече са приети от ЕП и се отнасят за всички кредити на стойност до 100 000 евро, съобщават от пресслужбата му.

Едно от последствията ще е много по-задълбочено проверяване на клиентите на банките преди да получат парите.

Новият начин на пресяване на кредотополучателите трябва да гарантира, че те наистина ще могат да изпълнят задълженията си.

 

Макар някои да са недоволни, че така няма да получат сумите на които се надяват, гледната точка на ЕС е, че това е в крайна сметка в полза на самите тях.

Борбата с безотговорното кредитиране и свръхзадлъжнялостта са основна цел на промените.

 

Специално внимание към страдащите от онкологични заболявания

От друга страна се обръща специално внимание на една специфична група – боледувалите от рак.

За излекуваните онкоболни се изисква застраховка, при която те имат „правото да бъдат забравени“ след съответен период от време.

Така че предишното им заболяване да не се отрази на застрахователните проценти.

Радикално ще се променят и рекламите за кредите. За тях става задължително да съдържат предупреждение, както например при алкохолните напитки или цигарените кутии. То трябва да съдържа ясен текст, че заемането на пари струва пари.

Ще може да се откажеш от кредита до две седмици, без да даваш обяснение

Финансови продукти като овърдрафт и превишаване на лимита стават регулирани от държавите. Ще трябва да бъде въведен и таван на таксите и гаранции, че клиентите няма да бъдат натоварени с прекомерни лихви.

 

Във всяка европейска страна, включително и България, става задължително правото всеки да може да се откаже от кредита до 14 дни след сключване на договора, без да му се налага да дава обяснение защо го прави.

Предварителното погасяване и намаляването на общите разходи на кредитите също няма да носят вече допълнителни загуби на получателите им.

Материалът Край с лесните бързи кредити: Почват проверки на всеки е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text