img

Изненадваща находка: Намериха писмо в бутилка от 1886 г. под жп мост край Белово – ето какво пише в него

/
/
/
244 Views

Строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември и гара Костенец откриха писмо, запечатано в бутилка, скрита в досегашния жп мост над река Марица, в района на община Белово.

При разрушаването на старото съоръжение един от геодезистите открива писмото и го предава на историческия музей в Белово.

Оказа се, че посланието е от 1886-та година, оставено от създателите на моста.

Бутилката е открита в една от колоните на моста, каза директорът на историческия музей в Белово Севдалина Попова.

 

 

По думите ѝ находката, както и начинът на откриването ѝ, са нещо изключително специално:

“Ние се вписахме в малкото музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка.

Документът е с размери 33 см на 22,5 см, написан на ръка, на италиански език. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани.

Текстът на писмото гласи:

Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания “Виталис”. Инженери – гл. инж. Николо Лимон, /… / , главен зидар Пиетро Макар.

Издадено на 19 юни 1886 г.

“Това е етап от строителството на жп линията Белово – София”, уточни Севдалина Попова и добави:

“Цялата тази история показва един позабравен стил, който респектира”.

Теренът не е позволил запазването на стария мост при сегашното модернизиране на жп линията, но откриването на посланието от създателите на това изключително здраво съоръжение е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, които са допринесли за изграждането на модерна България.

Извършващата се в момента цялостна модернизация на жп линията Костенец – Септември, която се извършва с европейски средства, предвижда изграждането на ново трасе с нов жп мост, предаде БНР.

Материалът Изненадваща находка: Намериха писмо в бутилка от 1886 г. под жп мост край Белово – ето какво пише в него е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text