img

Трагедията е неописуема! Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Мароко нарастна главоломно

/
/
/
90 Views

След като Мароко бе буквално разтърсено от опустошително земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер в петък вечер, продължават трескавите работи по разчистване на разрушенията и откриване на оцелели сред отломките. За съжаление броят на жертвите на земния трус продължава да расте лавинообразно.

Към момента те надхвърлят 1000 души – загинали са 1037, а ранените са 1200.

Това показват данни на мароканското министерство на вътрешните работи, цитирани от NOVA.

 

 

 

Според информацията 51 от ранените са в критично състояние.

От посолството ни в Мароко са заявили за „Телеграф“, че няма данни за пострадали българи след разрушителния трус.

В Маракеш са рухнали десетки сгради, включително в историческия център.

Той е в списъка на ЮНЕСКО със световно историческо наследство. Дори в Казабланка, на повече от 300 километра от епицентъра, стотици хиляди прекараха нощта на открито, от страх от нови трусове.

 

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз. Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки паника сред населението.

Много хора са излезли по улиците на тези градове, страхувайки се от срутването на домовете си, показват видеа, качени в социалните мрежи. На снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, се виждат значителни разрушения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от отломки и камъни автомобили.

Вече започнаха издирвателно-спасителните операции. Засегнатите места са много, като властите казват, че има пострадали в шест провинции. Работата на спасителите ще бъде трудна. В планините има места, които са труднодостъпни, дори в нормална обстановка. Може да отнеме дни да бъдат достигнати.

„Аз бях на покрива на къщата ми, за да взема малко чист въздух. Цялата сграда започна да се клати. Хората започнаха да викат. Разбрах, че е земетресение и казах на семейството ми да бягаме от къщата. Някои хора не успяха да излязат от къщите си”, сподели Хамид, жител на Казабланка.

„Всички много се уплашиха. В началото не разбирахме какво става. Аз помислих, че само моята къща се клати, защото е стара и слаба. Но после чух че всички викат и видях да бягат. Сега никой не смее да се върне вътре”, заяви мароканецът Мохамед.

В Мароко мощните земетресения не са рядкост. Но това е най-тежкото бедствие от близо две десетилетия. През 2004 г. мощен трус отне живота на 600 души и остави хиляди бездомни, припомня NOVA.

Материалът Трагедията е неописуема! Броят на жертвите на опустошителното земетресение в Мароко нарастна главоломно е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text