img

Почина световноизвестен дизайнер, голямо име в модата, създател на уникални творения

/
/
/
208 Views

Почина дизайнерът Марк Боан, който бе творчески директор на модна къща „Диор“ от 1961 г. до 1989 г., съобщи АФП.

Най-дългогодишният дизайнер на модната къща е починал на 97 години, съобщиха от концерна Ел Ве Ем Аш.

„В продължение на почти тридесет години той пазеше с безкрайно уважение творческото наследство, завещано от Кристиан Диор, което той умееше да интерпретира и във висшата мода, и в конфекцията“, каза в изявление до АФП директорът на концерна Бернар Арно.

Личността на Боан, малко известна на широката публика, бе засенчена от темпераментните му наследници в модната къща Франфранко Фере и Джон Галиано.

 

 

Боан позволи на лейбъла да привлече нови клиенти, като пусна дамската конфекция „Miss Dior“, детската „Baby Dior“ и мъжката конфекция „Dior Monsieur“.

Роден в Париж на 22 август 1926 г., Марк Боан е запален по рисуването и модата от ранна възраст, насърчаван от майка си. Присъединява се към „Диор“ през 1957 г., като отговаря за създаването на колекции в Лондон. Първата му колекция е „Slim Look“ за пролет-лято 1961 г.

Близък е с писателката Франсоаз Саган и художничката Ники дьо Сен Фал. Сред клиентките му са херцогинята на Уиндзор и императрица Фара от Иран, които той облича за интронизацията на шаха през 1967 г.

Неговият стил се харесва и на бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, която моли официалния си дизайнер Олег Касини да създаде копия на негови модели за „Диор“. Създава и много сценични костюми за театъра и операта, работи активно с Лукино Висконти, предаде БТА.

Когато напуска френската модна къща през 1989 г., Боан става артистичен директор на лондонската къща „Норман Хартнел“ до 1992 г.

Материалът Почина световноизвестен дизайнер, голямо име в модата, създател на уникални творения е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text