img

Една от най-големите държави в света сменя името си!

/
/
/
244 Views

На 18 септември парламентът в Индия се събира на извънредно заседание, на което се очаква посредством конституционни промени името на многолюдната азиатска държава да се промени и тя да се казва Бхарат.

Премиерът на страната Нарендра Моди вече използва бъдещето наименование на Индия при надписването на поканите за световните лидери за форума на Г-20.

 

Председателят на адвокатската колегия на Върховния съд Адиш Агарвала обясни, че правителството на Моди е изпълнило всички изисквания по закон за промяна на името.

Разцвет

Държавата ни ще се разцъфти много повече, когато се казва Бхарат. С името Индия ни наричат само британците, коментира Агарвала, цитиран от 20minutos.

Бхарат е едно от древните имена на Индия, което в последните години започна да се налага в политическото и публично пространство на страната.

Новината беше приветствана от много хиндуистки националистически лидери от управляващата партия „Бхаратия Джаната“ на Моди, които заявиха, че то представлява отхвърляне на колониалното наследство на страната.

Но опозиционните групи поставиха под въпрос мотивацията и времето за използване на „Бхарат“, което се харесва на хиндуистката националистическа база на министър-председателя.

Вълнение

Нямаше незабавни коментари от страна на Моди, които да подсказват, че той ще предприеме стъпки за официална промяна на името на страната. Но индийските медии съобщиха, че неговата партия може да предложи промяната на предстояща сесия на федералния парламент.
Склонността на премиера към внезапни политически ходове, целящи да развълнуват поддръжниците му, включително внезапната забрана на най-големите банкноти в страната, го направи по-популярен сред неговите съмишленици.

Думата „Бхарат“ има санскритски произход и е официалното име на нацията на хинди, но при комуникацията на английски език с други държави се използва Индия. В Конституцията на страната името се използва само веднъж – „Индия, т.е. Бхарат, е съюз на държавите“, се казва в член 1.

„Индия, това е Бхарат. Има го записано в Конституцията“, заяви пред информационна агенция Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на Индия. „Приканвам всички да я прочетат“, добави той.

Материалът Една от най-големите държави в света сменя името си! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text