img

Съдът реши съдбата на Васил Божков!

/
/
/
107 Views

Съдът наложи домашен арест на Васил Божков. Божков ще има и проследяваща електронна гривна. Това реши състав на Софийския апелативен съд.

Според съда все още не е отпаднало опасността да се укрие, макар и не толкова интензивна.

 

Мярката е по делото, което е свързано с хазартния бизнес на Божков. По него той има повдигнати 6 обвинения и прокуратурата твърди, че е нанесъл щета за бюджета от неплатени такси за около половин милиард лева.

Защитата поиска по-лека мярка – подписка или парична гаранция. И изложи мотиви защо няма опасност Божков да се укрие. Прокуратурата настояваше да остане най-тежката мярка „задържане под стража“.

В хода на изслушванията на страните днес стана ясно, че вчера по друго дело срещу Божков – свързано с културно-исторически ценности – прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция от 1,5  милиона лева.

Тук в Съдебната палата дойдоха политически привърженици на партията на Божков „Българско лято“, които го аплодираха на влиза е в съдебната зала. Тук са и негови близки, синът му отказа да говори пред медиите

Припомняме ви, че Васил Божков изненадващо се върна в България на 25 август след като се укриваше в Дубай от края на януари 2020 г.

След като се завърна в България, той беше задържан, а съдът го остави за постоянно в ареста. След края на заседанието, защитата на бизнесмена съобщи, че ще обжалва решението на магистратите. В същото време той започна да дава показания за парите, които е давал като подкуп на финансовия министър по онова време Горанов. По искане на прокуратурата на Божков и близките му бе назначена и охрана.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Бяха му повдигнати 18 обвинения, свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци и изнасилване.

Божков е задържан за финансови престъпления, чрез които хазартният му бизнес е ощетил държавния бюджет с около 700 млн. лева.

Материалът Съдът реши съдбата на Васил Божков! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text