img

С 5 куршума убиха бившия волейболист на „Славия“

/
/
/
9570 Views

На 21 ноември 2006 година бившият волейболист на „Славия“ Красимир Димитров – Къро Дебелия спира джипа си „Шевролет“ пред столичния ресторант „Вини“ на бул. „Цар Борис Трети.

Мъжът не очаква нападение от никого. Той спокойно тръгва към вратата заедно с приятел, с когото е пристигнал. В този момент телефонът му звънва и той спира, за да поговори.

 

След секунди от тъмнината проехтяват изстрели. Пет от куршумите попадат в тила и гърба на жертвата, пише в. „Галерия“.

Районът бързо се изпълва с полиция. Разследващите са истински озадачени – волейболният национал не е криминално проявен и не е замесен със силови групировки. Бизнесът му е светъл – няма наркотици, проститутки, оръжие.

„Убитият не е част от нито една активна престъпна групировка“, категоричен е тогавашният главен прокурор Борис Велчев

Къро Дебелия не е очаквал нападение. Макар че бизнесът му бил сериозен, той ходел без охрана. Имал е стабилни връзки с бивши спортисти, които по това време са босове в подземния свят.

Публикации в медиите го свързват с шефа на ВИС Георги Илиев, с когото били близки. Димитров не е конфликтен, познатите му го обичат, той е душата на компанията.

Криминалисти започват да нищят бизнеса му. Той държи столичния хотел „Славия“, върти търговия, има дялове в две казина в Слънчев бряг, а преди това е и концесионер на плажна ивица.

В бизнеса влиза още през 1991 г., когато с Николай Радулов и Живка Сарачинова регистрират ДФ КАД, което се занимава с всичко, разрешено от закона.

В края на март 1999 г. Димитров е вицепрезидент на БФВ и главен претендент за президент на федерацията. Точно по това време обаче Държавен финансов контрол извършва ревизия и открива в централата сейф, чието съдържание не е открито в касовите счетоводни книги.

Наличието на черна каса остава недоказано, но заради скандала Димитров не е избран за президент.

Версията, по която криминалистите работят месеци наред, е дълг от близо 1 000 000 евро, които волейболистът взел от гърци, за да разшири хазартния си бизнес. Самият той обичал да залага не само в България, но и в чужбина.

Друга версия гласи, че е задлъжнял на знакови лица от ъндърграунда, които организират залагания на черно. Според трети – истинската причина за поръчковото убийство е нелегален внос на цигари. В полицейските разработки обаче няма такива данни.

Странна случка свързва името му с един от босовете на СИК – Поли Пантев. През лятото на 1994 г. той е натоварен със задачата да отвлече спортиста именно заради контрабандни цигари.

Нападението трябва да стане пред дома на Димитров в кв. „Симеоново“, когато се прибира.

Къро Дебелия е без охрана, но похитителите са многобройни и въоръжени. Димитров трябва да бъде отвлечен и закаран с качулка на главата в промишлена сграда в София, където да бъда затворен в неработеща хладилна камера и да бъде държан там 4 денонощия, докато не рухне физически и психически.

Заради нелепо стечение на обстоятелствата отвличането се проваля. Отнася го съпругата на Къро, която е нападната дни по-късно пред дома им.

Група мъже я пребиват жестоко, като й чупят няколко ребра. С това обаче Пантев няма нищо общо, побоят е поръчан от други силов лидер.

Днес, почти 17 години след убийството, няма дори следа кой може да е поръчал покушението и кой е стрелецът пред ресторант „Вини“.

Материалът С 5 куршума убиха бившия волейболист на „Славия“ е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text