img

Климатологът Матев предупреждава, че ни чакат тежки бури с много мълнии в тези дни – пазете се

/
/
/
114 Views

 

 

Прогнозите за времето през следващите дни са обнадеждаващи, но има и опасности, които не трябва да се подценяват. Това обяви климатологът Симеон Матев в интервю за Нова телевизия.
По-спокойни валежи

Според Матев, времето до неделя ще е значително по-спокойно. „Ако има извалявания, те няма да засегнат чак толкова много места“, каза той, успокоявайки гражданите, които се страхуват от интензивни дъждове и гръмотевични бури.
Рискът от мълнии

Специалистът обаче предупреди за опасностите, свързани с мълниите, особено в непосредствена близост планинските райони. „Статистиката показва, че вероятността да ви удари мълния в България е едно на милион, което означава, че между 6-10 човека на година стават жертви,“ обясни той.

Увеличение на гръмотевичната дейност

 

 

Матев също така забеляза, че мълниите в страната стават повече, но основно в близост до планините. „Само в София нарастването като количество е с 30-40% повече гръмотевици“, добави той.
Прогноза за понеделник

В началото на следващата седмица обаче времето ще стане по-непредсказуемо. „В понеделник пак ще има бури с гръмотевици. Отново ще се срещат места по Черноморието с по-силни валежи“, предупреди климатологът.

Матев заключи с консервативен съвет: „Дори да сме стриктни в спазването на всички правила за предпазване от мълнии, си е необходим и късмет. Ако можете, стойте на закрито, особено в понеделник и вторник, когато ще има прегърмявания и превалявания.“

Материалът Климатологът Матев предупреждава, че ни чакат тежки бури с много мълнии в тези дни – пазете се е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text