img

Πитaм: Зa 28г тpyдoв cтaж ĸaĸвa пeнcия щe взимaм?

/
/
/
153 Views

Питам: За 28г трудов стаж каква пенсия ще взимам? Въпрос който много от нас се питат защото нямат нужния стаж или поне не и черно на бяло. В тази статия ще разгледаме как може да разберете, горе долу каква пенсия ще вземете. Пенсията се формира главно от Вашият трудов стаж и години, най много се гледа на колко сте били осигурявани. От Национален осигурителен институт ( НОИ ) пуснаха много удобни справки онлайн в който можете да видите много неща напълно безплатно и от комфорта на Вашият дом. Да знаем колко е точния ни трудов стаж до този момент е много важна, така също следим дали нашият работодател е коректен и ни плаща осигуровки. Ще започнем с това, че е възможно от няколко години вече да си проверявате от телефона или от конфорта на своя дом трудовия стаж / осигуровките. Това се случва чрез получаване на персонален идентификационен код ( наричан за по – кратко ПИК код ) и ЕГН на сайта на НОИ, в долната част ще поставим линк към точното място на което да отидете в техният сайт.

Всеки от нас си знае ЕГН-то и няма нужда да ходи да си изкарва. Но с този персонален идентификационен код ( ПИК ) не е точно така, той трябва да бъде изкаран допълнително за да ползвате услугите на Националения осигурителен институт ( НОИ ). Важно да е да се знае, че този ПИК код не се изпращат по пощата. Трябва да го получите на място, става доста бързо стига да няма опашка. Цитираме какво са написали от НОИ за ПИК-кодовете „Осигурените лица получават от Националния осигурителен институт (НОИ) 10-значен буквено-цифрен персонален идентификационен код (ПИК) лично или чрез упълномощено лице, без да е необходимо предварително да попълват заявление на хартиен носител. Когато лицата идват лично в териториално поделение на НОИ или в негов филиал, постоянно или изнесено работно място или приемна за издаването на ПИК, е необходимо да представят само лична карта. С оглед защита на данните, представляващи информация за икономическата идентичност по смисъла на Закона за защита на личните данни, издаването на ПИК чрез упълномощено лице се извършва само чрез представяне на изрично, нотариално заверено пълномощно. В тези случаи се прилага копие от пълномощното, което задължително се съпоставя с оригиналния документ и остава на съхранение в ТП на НОИ. Изпратени по пощата документи и искания за издаване на ПИК не се обработват.“

Надяваме се да сме дали разбираемо информацията и да сте доволни. След като вече имате своя ПИК код.
При наличието на ПИК и ЕНГ – посетете страницата: http://www.nssi.bg/eservicesbg/reports/reportsegn/43-reportsosdbyegn

На тази страница, ще видите три линка за различни справки. Изберете тази която искате да проверите или проверете всичките, всичко е много нагледно и ясно. Молим да споделите тази статия като така оценявате труда и времето което сме отделили за да я създадем. Благодарим Ви!

Материалът Πитaм: Зa 28г тpyдoв cтaж ĸaĸвa пeнcия щe взимaм? е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text