img

Business Insider: Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява

/
/
/
115 Views

През 2022 г. Русия е станала по-богата, докато Западът, напротив, е загубил трилиони долари, пише „Business Insider“, като се позовава на доклад на банката UBS. Един от факторите за нарастването на богатството на страната може да бъде скокът на цените на петрола, се отбелязва в статията.

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара, според годишния доклад на швейцарската банка за световното богатство, публикуван във вторник.

Броят на руските милионери също се е увеличил с около 56 000 до 408 000 през 2022 г., а броят на лицата със свръхвисоки доходи (със състояние над 50 млн. долара) е скочил с почти 4500.

През миналата година САЩ са претърпели повече загуби от всяка друга държава в света, като са загубили общо 5,9 трилиона долара. В същото време Северна Америка и Европа заедно са обеднели с 10,9 трилиона долара, по данни на UBS.

Според банката до края на 2022 г. броят на американските милионери е намалял с един милион, въпреки че на САЩ все още се падат над 50% от свръхбогатите в света.

Просперитетът на Русия е нараснал въпреки военната интервенция в Украйна. Западът отговори на това решение със санкции, които доведоха до свиване на икономиката и рязък спад на акциите, търгувани в Москва.

UBS признава, че „тенденциите в благосъстоянието на Русия в момента е трудно да се определят“, но я посочва сред малкото страни, които са забогатели през 2022 г.

Един от факторите за нарастване на богатството може да е бил скокът в цените на петрола, тъй като износът на суровини е основен икономически двигател за Русия. По данни на информационната компания Refinitiv цената на барел от еталонния сорт Urals е скочила с около 7 долара през миналата година.

Според доклада на UBS Мексико, Индия и Бразилия са спечелили най-много богатство през 2022 г., докато най-големите загуби са генерирани в САЩ, Япония, Китай, Канада и Австралия.

Материалът Business Insider: Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text