img

След 97 наръгвания: Доживот в затвора за бившия футболист и легенда на А група

/
/
/
159 Views

След 97 наръгвания и 5 години по-късно

Екстреньорът на „Места“ (Хаджидимово) оставя нож във врата на Красимир Колджиев-Дзъмбо

Доживотен затвор за бившия футболист и треньор Марио Метушев, който 97 пъти наръга най-добрия си приятел Красимир Колджиев-Дзъмбо в Гоце Делчев през юни 2018 година. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Метушев, който извърши убийството навръх Рамазан Байрам през юни 2018 година, ще трябва да плати и 550 000 лева на семейството на пострадалите, чиито интереси брани в съда адвокат Албина Анева.

Припомняме, че тогавашният треньор на Места (Хаджидимово) закла авера си, а после направи опит за самоубийство, но оцеля. Кървавата драма се разигра след обилно погълнато от двамата приятели количество алкохол. След запоя в местно заведение в родния град на Метушев Гоце Делчев отишли да си допият в дома на Дзъмбо.

В един от разпитите пред Темида майката на жертвата споделя, че Марио се обърнал към нея с думите: „Аз съм дяволът, и тебе ще те разпоря“. Усмихва й се Метушев, а тя изпада в още по-голям ужас.

„Марио дойде у нас, честити ми Байрам, обядвахме, беше спокоен. След това ги оставих да си говорят в кухнята със сина ми. Когато чух Краси да вика: „Мамо, помощ“, влязох и видях, че Марио е натиснал сина ми с краката на земята. Ръгаше го с нож! Извиках: „Марио, какво правиш“ и се опитах да му взема ножа от ръцете. Хукнах и не знаех какво правя, грабнах стол да го ударя. Марио се усмихваше. Така и не разбрах защо го е направил. Помня, че синът ми си криеше очите с ръката, а Марио го ръгаше в гърдите. Никога не съм очаквала да се случи това“, разказва почернената майка през сълзи в съдебната зала. След като Метушев приключва с всичките 97 наръгвания, се обръща към майката на Дзъмбо и я заплашва с думите, че е „дявол“ и ще я „разпори“ и нея. Другият й син – Росен, също не разбрал защо се стигнало до зверството.

Жертвата Красимир Колджиев издъхва в кански мъки
Жертвата Красимир Колджиев издъхва в кански мъки

В яростта си Метушев нанася и няколко удара с ножа във врата на Дзъмбо. Впоследствие криминалистите изкарват кухненски нож от шията на жертвата и назначават множество експертизи. От тях става ясно, че всичките прободни рани са нанесени именно с този нож, а по дръжката му има много отпечатъци на Метушев. Всички факти сочат към него и доказателствата срещу ексфутболиста и треньор са категорични.

Върховните магистрати се оказаха непреклонни и дори фактът, че Метушев страда от разстройство на личността от смесен тип, не ги разклати в решението им. Съдиите от ВКС прецениха, че това не е пречка да разбира свойството и значението на извършеното от него брутално и ужасяващо престъпление.

„Нанасянето на многобройни удари, далеч надхвърлящи необходимото за умъртвяване на жертвата, и то в присъствието на майката на пострадалия, проявена изключителна жестокост и коравосърдечност, което е рядък случай в съдебната практика, сочи и говори за рядко тежък случай. Жертвата се е борила за живота си. Това е потвърдено от множеството защитни рани по ръцете на Колджиев. Жертвата е преживяла както физически болки и страдания, така и ужас от неизбежната смърт.“ Това са част от мотивите на магистратите, с които пратиха Метушев зад решетките до края на живота му. Ексспортистът беше защитаван от съпругата си, която му бе адвокат през тези години – Виолета Метушева, която не успя да се пребори са по-лека присъда.

Метушев е осъден на доживотен затвор, а не на доживотен затвор без право на замяна. Това означава, че след 20 години, както е по закон, осъденият безпощаден убиец може да заведе дело и да поиска замяна на наказанието от доживот на 30 години лишаване от свобода. След това може да поиска предсрочно освобождаване.

 Мотив

Смята се, че футболистът избухва и убива Дзъмбо, защото го подозира в предателство. Обвинява го, че през януари същата година издал на полицията, че двамата ще пътуват до Шумен, където трябвало да направят сделка със 100 кг тютюн. Колджиев се отказал и Метушев потеглил сам. По пътя бил спрян от патрулка и задържан. Образували му досъдебно производство, което приключило със споразумение – 3 години условно с 5 г. изпитателен срок, както и забрана да упражнява професии или дейност, свързани с търговия на акцизни стоки.

Дали под въздействието на алкохол този спомен е оживял, така и не става ясно и до днес и може само да гадаем, но според разследващите това е мотивът за жестокото убийство.

Материалът След 97 наръгвания: Доживот в затвора за бившия футболист и легенда на А група е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text