img

Защо ни причернява пред очите, когато се изправим рязко?

/
/
/
110 Views

На всеки от нас от време на време му причернява пред очите. Ако причерняването пред очите е редовно, е много важно да разберете за неговото появяване и, ако е необходимо, да премахнете първопричината за това неприятно усещане навреме.

Причината за причерняване пред очите не е толкова лесно да се открие. Това състояние може да бъде причинено от различни фактори, например:

– Употреба на антидепресанти, вазодилататори и други лекарства

– Висока кръвна захар

– Вегето-съдова дистония (дисфункция на автономната нервна система, при която съдовете частично или напълно губят способността си да реагират нормално на всякакви стимули и могат неволно да се разширяват или стесняват)

Най-често срещаните от тях са проблеми с налягането: хипотония.

При хипотония пациентът има постоянно ниско кръвно налягане – т.е. средно под 100 до 60 милиметра живачен стълб. Нормата на тези показатели е индивидуална и се определя от възрастта, пола и общото здравословно състояние.

При хипотония пациентът изпитва чести световъртежи, умора, летаргия и слабост, трудно се концентрира, страда от главоболие и задух.

Кога трябва да посетите лекар с оплаквания от причерняване пред очите?

Честите притъмнявания в очите сигнализират, че някои процеси са нарушени в тялото. Откриването на истинската причина, изборът на правилното лечение или предписването на поддържащи лекарства е възможно само след цялостен медицински преглед.

В този случай можете да си уговорите среща с офталмолог. За да се определи общото състояние на съдовата система, след което Ви съветваме да се свържете с невролог за измерване и оценка на кръвното налягане, както и за изследване на състоянието на съдовете.

Най-вероятно невропатологът ще даде препоръки за посещение на кардиолог.

Лечение при причерняване пред очите

Възможно е да се излекува или напълно да се премахне това неприятно усещане. Успехът на лечението на всяко заболяване до голяма степен зависи от навременната диагноза, както и от това колко компетентно и до каква степен е извършена.

Невролог и кардиолог ще ви помогнат да намерите обяснение за този симптом и да сведете до минимум дискомфорта от причерняване пред очите. Понякога този проблем може да бъде решен дори без използването на лекарства: чрез промяна на начина на живот, отказ от лоши навици, коригиране на диетата и балансиране на физическата активност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Материалът Защо ни причернява пред очите, когато се изправим рязко? е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text