img

Ето ги новите правила, които масово не се знаят от шофьорите на пътя

/
/
/
304 Views

Мъжът е задържан в ареста на срок от 24 часа

Жител на септемврийското село Варвара е установен да шофира след употреба на алкохол, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов, предаде БТА.

Вечерта на 9 август на улица в селото автопатрул извършил проверка на лек автомобил, управляван от 57-годишен мъж.

 

 

Шофьорът е тестван с дрегер, при което уредът отчел 1,43 промила концентрация на алкохол

. Леката кола, която е собственост на шофьора, е иззета, а мъжът – задържан в ареста на срок от 24 часа.

По случая се води бързо производство.

Според промените в Наказателния кодекс, приети на 28 юли от Народното събрание, на водачите, които шофират с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотици, се отнема моторното превозно средство.

С ъдът ще отнема в полза на държавата автомобила, ако караш пиян или дрогиран. Това предвиждат изменения в НК. От влизането в сила от вчера на новите по-строги мерки вече има и конфискувани превозни средства при акция на полицията по морето. Според промените шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата.

Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

С промените в Наказателния кодекс държавата прави пореден опит да спечели битката с войната по пътищата.

„Към настоящият момент се предвижда и отнемането на МПС, което е послужило като средство за извършване на съответното престъпление, когато той е собственост на водача или неговата равностойност, когато собствеността е на трето лице”, съобщи Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура в Бургас.

През последната година статистиката в Бургаска област сочи, че случаите на шофьори, които се качват на автомобилите пияни или дрогирани зачестяват.

„От началото на годината до този момент образуваните досъдебни производства по тези два текста от НК са общо 609. Те са с 100 повече отколкото през миналата година. След влизането на промените буквално от снощи имаме два случая – шофьор на ТИР, който е шофирал с 3 промила алкохол в кръвта и водач на лек автомобил, карал дрогиран”, съобщи комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР Бургас.

Промените в НК предвиждат още лишаване от свобода до шест месеца и глоба до 2000 лв., при отказ да се даде кръвна проба.

Проверките за пияни и дрогирани шофьори ще зачестят, особено през летния сезон. По морето има командировани пътни полицаи от вътрешността на страната.

Материалът Ето ги новите правила, които масово не се знаят от шофьорите на пътя е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text