img

Напрежение по високите етажи на властта! Министър контра на Асен

/
/
/
133 Views

Вътрешният министър Калин Стоянов не е подкрепил проекта за държавен бюджет за 2023 г. За необичайната ситуация се разбира от стенограмата от заседанието на Министерския съвет (МС) на 5 юли. Тогава финансовият министър Асен Василев е внесъл за одобрение финансовата рамка.

Калин Стоянов се е солидаризирал с исканията на полицаите за увеличение на заплатите. Тези дни служители на МВР протестираха с искане за ръст на възнагражденията им с 10%.

Асен Василев обаче не е съгласен с тях. Негова принципна позиция е, че увеличение на заплатите следва да се направи само в бюджетните структури, при които такова не е имало през миналата година.

На заседанието на МС на 5 юли министър Стоянов коментира: „Уважаеми колеги, искам да направя само едно уточнение, Министерството на вътрешните работи предостави съгласувателно становище с множество бележки и предложения, голяма част от които не са приети от вносителя с изложени за това аргументи от тяхна страна, а друга част са приети от вносителя по принцип, както всички разбрахте, тук през последните два-три дни политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи заставаме зад исканията на служителите от министерството.“

Advertisement

Вътрешният министър изразява надежда, че при разглеждането на държавния бюджет в парламента част от исканията им ще бъдат изпълнени и реализирани.

„Въздържам се по точката, предвид дискусиите, които имам със синдикатите в моята структура“, заключава Калин Стоянов.

След запитване на „Флагман“ от правителствения пресцентър потвърдиха, че вътрешният министър е гласувал с „въздържал се“.

Всички членове на Министерския съвет, присъствали при гласуването на Законопроекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. на редовното заседание на 5.07.2023 г., са подкрепили проекта, с изключение на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който се е въздържал, се посочва в отговора, изпратен ни от МС.

При гласуването на законопроекта са присъствали премиерът Николай Денков и министрите Асен Василев, Александър Йоловски, Андрей Цеков, Атанас Славов, Галин Цоков, Георги Гвоздейков, Димитър Илиев, Зарица Динкова, Иванка Шалапатова, Кирил Вътев, Кръстю Кръстев, Румен Радев, Христо Хинков и Юлиян Попов.

Advertisement

От МС уточняват, че заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов са вписани в протокола от заседанието като присъствали, но са се включили в него на по-късен етап.

При обсъждането на бюджета те са били представени от свои заместници, които обаче нямат право да участват в гласуването на актовете на МС.

Материалът Напрежение по високите етажи на властта! Министър контра на Асен е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

It is main inner container footer text