img

Момче изпило шест бутилки вода и се отровило – да, можеш да се отровиш с вода

/
/
/
261 Views

В Южна Каролина (САЩ) едно момче е хоспитализирано с отравяне от вода, след като изпива шест бутилки за един час в горещия ден.

След като утолил жаждата си с толкова много вода, десетгодишният Рей Джордан скоро се почувствал зле. Първоначално движенията му станали бавни, а след това вече не можел да движи ръцете си и да обръща главата си.

Според родителите му детето изглеждало така, сякаш е под въздействието на наркотици или алкохол.

Рей бил отведен в детската болница, където лекарите му поставили диагноза „водна интоксикация“.

Какво е водна интоксикация – натравяне с вода

Тази патология се появява, когато бъбреците не успяват да се справят с големите количества течности, в резултат на което нивото на натрий в кръвта рязко спада. Според майката на детето лекарите са му дали диуретик, за да изхвърли излишната течност. Впоследствие нивото на натрий в кръвта на момчето се нормализирало и то се възстановило напълно, пише WIS 10.

Лекарят-невролог Владислав Елиневски назовава формулата, по която може да се изчисли необходимият обем течност, който трябва да пиете и е безопасно.

Теглото ви трябва да се умножи по 30 – така се получава количеството течност в милилитри. В горещо време към този обем трябва да добавите още половин литър, както и по време на физическа активност – още половин литър.

Материалът Момче изпило шест бутилки вода и се отровило – да, можеш да се отровиш с вода е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text