img

Какво губя, когато получавам 2000 лева чисто, но шефът ме осигурява на минимална заплата

/
/
/
94 Views

Десетки милиони левове годишно е щетата за бюджета от заплата в плик, изчисляват от дирекция „Управление на риска“ в НАП. Преди 10 години сумата е надвишавала 400 млн. лв. През последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети от НАП мерки и различни икономически фактори.

 

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялата заплата „под масата“, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство.

Най-губещи в цялата ситуация са служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права.

 

 

 

Например ако служител реално получава чиста сума от 2000 лв., но работодател го осигурява на минимална работна заплата (от 1 януари е 780 лева), то загубите на работника ще са огромни. За следващите 30 години ще са над 165 000 лева.

Какво губим, когато приемем да получаваме заплата в плик?

 

По-ниски обезщетения при болест, майчинство, безработица.

Когато официално обявената ви заплата е по-ниска от реалната, парите, които ще получите като обезщетение за болнични, „майчински“ или когато сте безработен, ще бъдат по-малко. Това е така, защото обезщетението се изчислява на базата на сумата (заплатата), върху която са внасяни осигурителните вноски. А именно при болест, майчинство или когато останат без работа, хората имат най-силна нужда от финансова подкрепа, която няма как да получат, ако са плащали осигуровки и данъци на по-ниска от реалната заплата.

 

По-ниска пенсия.

При едни и същи условия на труд, човек, работил при легални условия, ще получава значително по-висока пенсия от вас.

По-дълго работим до пенсия.

 

Неплащането на данъци и осигурителни вноски върху реалният размер на трудовото възнаграждение води до по-висока възраст за пенсиониране. Ако ви осигуряват на 4 часов работен ден, ще се наложи да работите, по-дълго, преди да получите право на пенсия.

Труден достъп до кредити.

Основният критерий, който ползват банките, за да преценят дали да отпуснат кредит, е официалният ви доход. Ако той не е реален, няма как да убедите банковия служител, че ще успеете да върнете заетите от банката средства, а това може да ви лиши от пари за важни за семейството разходи.

 

Може да си направите собствено проучване в сайта zaplatavplik.bg.

Материалът Какво губя, когато получавам 2000 лева чисто, но шефът ме осигурява на минимална заплата е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text