img

Развръзка! Отказът на Киро от депутатски имунитет вече е в прокуратурата

/
/
/
124 Views

Отказът на Кирил Петков от депутатския му имунитет вече е в прокуратурата. Той му бе поискан заради декларацията му като икономически служебен министър, че към май 2021 г. има само българско гражданство. Оказа се, че до август е бил и поданик на Канада, макар още през април да бе върнал паспорта си, съобщава „24 часа“.

Първоначално от Софийската районна прокуратура отказаха да го разследват за документ с невярно съдържание. Това стана преди 19 месеца. През май тази година обаче разследването бе възобновено от Върховната касационна прокуратура.

Кирил Петков сам се отказа от имунитета си малко след като Борислав Сарафов бе избран за изпълняващ функциите главен прокурор.

От имунитета си се отказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е разследван по казуса „Барселонагейт“, в който се проверява пране на пари. В момента обаче наблюдаващият прокурор по делото е в отпуск.

Advertisement

Припомняме, че в четвъртък стана ясно, че депутатът от БСП Георги Свиленски пробвал да грабне отказа на Борисов от имунитет. Играехме си на “Къде с таз книжчица под мишница?”. Така председателят на парламента Росен Желязков описа в духа на Вазовото стихче една иначе съвсем непоетична сценка от старта на пленарния ден в четвъртък.

Депутатите от БСП Георги Свиленски и Иван Ченчев отишли в стаята на шефа на НС лично да видят отказа от имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Те от седмица се възмущават, че той не е качен на сайта на парламента, не могли да установят и в деловодството наистина ли има такъв. Свиленски опитал да грабне папката.

“Хвана я, сложи си я под мишката, за да я носи в стаята на БСП. Играехме си на “Къде с таз книжчица под мишница?”, дърпахме се на вратата, за да мога да си я взема обратно, но вие имахте възможността да се запознаете с официално внесения документ в деловодството на Народното събрание”, разказа Желязков в отговор на Ченчев, който за пореден път повдигна въпроса в пленарната зала и уточни, че „заявлението е подадено още когато е било съобщено от трибуната преди седмица. Решението не може да бъде оттеглено“.

Материалът Развръзка! Отказът на Киро от депутатски имунитет вече е в прокуратурата е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

It is main inner container footer text