img

Цеков подреди Терзиев: „TikTok“ кандидат! София ще сбърка много

/
/
/
117 Views

Васил Терзиев в частния сектор има своите мениджърски достижения и то доста сериозни. Това каза за „Фокус“ „Това е България“ Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.

Политиката и управлението са нещо много по-различно, а и много по-сложно от управлението и на най-гигантската корпорация в света, смята Цеков.

„И в политиката, и в управлението първо не важи с такава сила командно-административния метод, там ролята на управлението в една демокрация е да постига съгласуване на различните интереси по пътя и на дискусиите, и на различни формати на вземане на решения и обсъждания, и заедно с това огромно значение, да не кажа водещо, играят ценностните нагласи на хората. Защото в управлението на това високо ниво, кмет на София, това е практически четвъртият по политическо значение пост в държавата след президента, премиера и председателя на парламента, хората трябва да виждат ценностите и идеите, в които вярват. И затова подобни изказвания, като това на г-н Василев, са само поредното свидетелство за нулевия политически капацитет на тези хора и познания. Те просто гледат на държавата като на частна фирма“, добави Цеков.

Според него, скандалът за Васил Терзиев, кандидат за кмет на София, който вече се разрази в публичното пространство достатъчно, му носи едно много сериозно морално-политическо бреме.

Advertisement

„В целия демократичен свят, и в България, има една сфера, в която подобен произход, когато се свързва с опорни хора на един антидемократичен режим, репресивен апарат, когато подобен потомък, израсъл в тази фамилия, предяви претенция за власт и за участие в политиката, това вече е нещо съвсем различно. Тогава точно този произход има огромно значение. И предстои да видим как гражданите на някогашната „Синя София“, потомците на всички онези, които са в една или друга степен били потиснати от режима, били са ограничавани в своето развитие, за сметка на привилегированите номенклатурни кадри и т.н., ще реагират на подобна кандидатура“, добави Борислав Цеков.

„Аз не знам какви политически и идеологически възгледи има г-н Терзиев. Той никога не е заемал политическа позиция по даден въпрос, не се е борил за демокрация, не се е борил за свобода срещу несправедливост. Доколкото четох, тук последните години едва, 30 години по-късно, той бил участвал с плакат на един митинг в защита на Кирил Петков след като по легитимен конституционен ред правителството на Кирил Петков с вот на недоверие беше отстранено от власт. Това е единствената му политическа изява, и аз по нея не мога да седя за неговите възгледи.

Не останах с впечатление, че той има някакво задълбочено познаване по принципна политиката и управлението, и в частност на проблемите на София, начина, по който ще се реши. Това за мен е един „TikTok“ кандидат с „TikTok“ фрази, написани от някой друг, наизустени старателно се сричат пред медиите, но очевидно липсва познаване, очевидно липсва разбиране. Мисля, че София ще сбърка много, ако провери съдбата на града в подобни ръце.

София винаги е избирала хора с подчертано желание и принадлежност към демократичната кауза. И винаги, то е и клише даже за София – че София червен кмет не може да избере. Е сега за пръв път, макар и със син етикет, ни предлагат, опитват се да ни предложат не червен, а кърваво-червен кандидат“, каза още Борислав Цеков.

Материалът Цеков подреди Терзиев: „TikTok“ кандидат! София ще сбърка много е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

It is main inner container footer text