img

Тони Дачева между живота и смъртта: Не знам колко време ще изкарам…

/
/
/
407 Views

„Оставам без инсулин! Вкъщи имам за още един месец, но след това не знам какво ще правя и колко време ще мога да изкарам. Няма инсулин, не мога да го намеря и това застрашава моя живот и живота на хиляди хора. Държавата спешно трябва да вземе мерки“, с ужас заяви Тони Дачева пред „България Днес“.

Коментарът й бе по повод тревожната новина, че от аптеките изчезна бързодействащ инсулин за лечение на диабет. Липсата му застрашава живота на хиляди болни, които използват специални помпи за лечение, работещи само с този вид инсулин. Медикаментът изчезва от аптеките за пореден път само през тази година.

Вероятно причината за недостига е, че всички налични опаковки се взимат от специално наети дистрибутори, които го купуват и изнасят в чужбина само с фактура. В повечето страни цената му е в пъти по-висока, отколкото у нас. Липсата на медикамента може да доведе до инвалидизация и тежки проблеми с бъбреците.

В началото на годината животоспасяващият препарат бе изкупен от аптеките от хора, желаещи да отслабнат с негова помощ. Страничните ефекти, които се постигат с поставяне на инсулин, са потискане на апетита, повишаване чувството за ситост при прием на по-малко количество храна, удължаване времето на изпразването на стомаха след хранене, като всичко това води до намаляване на тегло. Това е и причината, която доведе до това много хора да изкупят диабетичния препарат и да го използват като лесен метод за бързо отслабване и да поставят диабетиците в риск.

„Драмата с инсулина е голяма и касае много хора. Държавата спешно трябва да вземе мерки и да помисли как да спаси диабетиците си! Това трябва да е първият ангажимент на политиците. Не съм само аз потърпевшата, у нас има хиляди диабетици, които страдат от липсата на инсулин. Това е сериозно заболяване и без животоспасяващата терапия няма как да живеем. В момента живота на хилядите болни е под заплаха“, апелира Дачева.

Източник: България днес

Материалът Тони Дачева между живота и смъртта: Не знам колко време ще изкарам… е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text