img

Стартираме преговори с Украйна! Радев получи срок от 60 дни

/
/
/
140 Views

Министърът на енергетиката започва преговори с колегата си от Украйна за продажба на руското оборудването на АЕЦ „Белене“, приеха депутатите от енергийната комисия в парламента с 15 гласа „за“ и 6 „против“. Румен Радев има срок от 60 дни, вместо първоначално предложените 30 дни, за да обсъди възможностите, като след това трябва да докладва за проведените разговори на депутатите. Минималната цена, на която има право да продаде оборудването, предназначено за втората ни ядрена централа е 1,2 млрд. лв. – толкова колкото е договорено да го закупим от Русия преди близо 15 години.

Депутатите от „Възраждане“ и от БСП гласуваха срещу проекта на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а народните представители от ИТН го подкрепиха. Доводите срещу проекта бяха, че Украйна като държава във война с международни дългове в размер на 170 млрд. долара може да подпише контракт, за който няма реално финансиране и страната ни да продаде действащо ядрено оборудване срещу подписи на хартия, а дългът след време да бъде опростен. Затова и председателстващият енергийната комисия депутат от ГЕРБ Делян Добрев предложи да се впише в проекта, че при евентуална продажба оборудването ще бъде изнесено от страната само след като бъде платено за него. Това обаче остана за обсъжданията в зала, които се очакват да бъдат още днес.

Източник: demokrat.bg

Материалът Стартираме преговори с Украйна! Радев получи срок от 60 дни е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

It is main inner container footer text