img

Скастриха ПП: Би било добре, когато се обещават някакви неща в предизборна кампания, те да се случват

/
/
/
142 Views

Основното ни притеснение е, че в бюджета за 2023 година не е заложена политика по увеличаване на доходите, няма увеличение на минималната работна заплата. Това заяви в студиото на “Денят започва” икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова в коментара си за извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“В нашето становище е записано, че г-н Асен Василев, който към момента е министър на финансите, през септември миналата година, но в предизборна кампания, заяви, че от януари 2023-та минималната работна заплата трябва да стане 900 лева. Би било добре, когато се обещават някакви неща в предизборна кампания, те да се случват”, призова тя и допълни, че нежеланието на управляващите да актуализират минималната работна заплата е очевидно.

По думите ѝ орязването на разходите за издръжка на министерствата и второстепенните разпоредители има за цел постигането на 3-процентен дефицит и допълни:

“Категорично не сме съгласни с изземането на 100% дивидент от държавните предприятия. Това е заложено не само за 2023 година, но и за 2024 и 2025 година – това са три години, в които държавните предприятия ще бъдат буквално източвани. Това означава, че няма да имат възможност да правят инвестиции, няма да имат възможност да се модернизират.”

Advertisement

Това, че дефицит се свежда до 3% и не се променя данъчната система, са мотивите на бизнеса да подкрепи бюджета, обясни Васил Велев – председател на УС на АИКБ.

“Данъчната система в България е добра и това е една от малкото причини все още да се случват инвестиции в страната, защото по всички други параметри на бизнес средата отстъпваме”, подчерта той пред БНТ.

Според него има спекулации около размера на минималната работна заплата.

“Минималната работна заплата е увеличена от 1 януари тази година с 20% на годишна база. Тя не се променя всеки месец, съгласно директивата се преразглежда на две години. Не е вярно, че издръжката намалява – всъщност тя се увеличава с 2 млрд. Не е вярно и че държавните предприятия остават без пари – това е спекула или заблуждение“, възрази Велев на критиките на синдикатите.

Източник: demokrat.bg

Материалът Скастриха ПП: Би било добре, когато се обещават някакви неща в предизборна кампания, те да се случват е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

It is main inner container footer text