img

Лия, която изкара 100 от 100 точки на матурата: Ще остана в България, въпреки че е изостанала

/
/
/
180 Views

Интересувам се от високите технологии и искам да се развивам в тази насока след време. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV седмокласничката, която през септември ще е в осми клас Лия Илиева. Само двама седмокласниците в България са постигнали максимален бал от 100 точки на матурите по български език и математика. И тя е една от тях.

„Много съм благодарна на родителите си, които винаги са ми помагали и са ме подкрепяли. Естествено, трябва да благодаря и на преподавателите си по математика – г-жа Раденкова и г-жа Атанасова, както и на тези по български език и литература – г-жа Девитлийска и г-жа Маркова, за тяхната всеотдайност и за изключително добрата подготовка“, каза Лия, която е ученичка в 145 училище „Симеон Радев“ в столичния квартал „Младост“.

Момичето, което изкара 100 от 100 точки на матурите, все пак е ходило и на частни уроци. Лия обаче се е научила вече да владее притесненията си преди изпити. „Тъй като цяла година учих упорито и това ми помогна да си кажа, че отивам там, за да покажа какво зная“, допълва тя.

Майката на Лия е учител по немски език и винаги я подкрепя във всичко, а баща ѝ я насочва към математиката. „Много ми харесва българският език, защото това е майчиният ми език, но математиката ми е малко по-интересна“, допълва тя.

Момичето обича да чете фантастика. „Не съм била свидетел на това мои съученици да използват чатбот за написване на домашните си, но предполагам, че има такива. Това е нож с две остриета. Чатботът пише домашните на високо ниво и учителят бързо разбира, че това не е дело на ученика“, обяснява още тя.

Лия е категорична, че трябва да се научи сама да се справя с живота, а не да разчита на изкуствения интелект. „Не винаги ще имаме под ръка някакво електронно устройство, а и ако разчитаме винаги на тях, никога няма да можем да ги подобрим“, обясни тя.

Освен да чете, тя обича да плува и да кара колелета.

Тя посочи, че вижда бъдещето си в България, въпреки че страната е изостанала.

Лия смята, че причината за изоставането е, че хората напускат страната.

Материалът Лия, която изкара 100 от 100 точки на матурата: Ще остана в България, въпреки че е изостанала е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text