img

Киро заформи нов скандал! Разкри какво лошо замислят за хората на Радев

/
/
/
283 Views

България трябва да приоритизира реформата на службите си за сигурност и да отстрани подкрепяните от Москва агенти, ако се надява на успех в амбициозните си планове за изкореняване на организираната престъпност и корупцията, заяви съпредседателят на „ПП“ Кирил Петков пред „Politico“.

Американското издание цитира неговите думи, „че разузнавателните служби отчаяно се нуждаят от реформа“.

В хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агенти от апарата за държавна сигурност на България изиграха огромна роля в създаването на могъща мафия – занимаваща се с изнудване, търговия с наркотици и оръжия – която все още има широкообхватна власт националната политика и съдебната система. Много от станалите известни апаратчици от Държавна сигурност и мафиоти имаха тесни връзки с Москва. Мисля, че има заложени рискове в нашите служби за сигурност, каза Петков.

Тези думи на Кирил Петков пред чуждото издание будят известно недоумение, след като във вторник стана ясно, че „ПП-ДБ“ и „Спаси София“ официално номинираха внука и син на ДС-генерали Васил Терзиев за кмет на столицата.

Advertisement

Още акценти от интервюто на Петков:

За да се реформират разузнавателните служби, Петков заяви, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначаването на началниците на отделните служби за сигурност.

В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се смята за промосковски настроен, пише „Политико“.

Петков иска то да е в ръцете на парламента. Правителството планира да уволни назначените от Радев, който има двусмислено отношение към мястото на България в НАТО и е враждебен към въоръжаването на Украйна, се отбелязва в статията.

Втората стъпка, продължи Петков, ще бъде проверка на всички служители в апарата за сигурност за провеждане на „тестове за почтеност и етичност“.

Advertisement

„Ако можем да направим и двете неща, голяма част от влиянието на Русия ще бъде намалено“, добави той. Москва използва „корупцията, за да маневрира във външната си политика“, каза Петков. „Когато влязохме в битката с корупцията, не знаехме, че ще се борим директно с Москва, но се оказа, че това е една и съща битка.“

Източник: demokrat.bg

Материалът Киро заформи нов скандал! Разкри какво лошо замислят за хората на Радев е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

It is main inner container footer text