img

Забраниха децата в хотелите!

/
/
/
197 Views

Д а отидеш с деца на море се оказа мисия невъзможна в някои хотели и у нас, и в чужбина. И в България, и в Турция има комплекси, в които не може да резервирате стая, ако сте с деца, показа проучване на „Телеграф“. Сред другите забрани са тичането в коридорите, сядането на столовете в ресторанта по къси панталони, разхождането по халат, както и ругатните.

Малчугани

В някои хотели по морето у нас има забрана за малчугани. В самите оферти за почивка, които излизат в интернет, пише, че не се настаняват деца. Когато човек се обади да попита за условията, му казват, че проблемът всъщност е, че хотелът не разполага с бебешки кошари. „Дават някакво обяснение, защото ги е страх, че може да са в нарушение с тази забрана. На мен ми казаха, когато се обадих в хотел в Созопол, че собствениците, които са от София, не настаняват хора с малки деца. Пише го и в условията на обекта, че не се допускат лица под 18 години“, коментира туристка с бебе на 8 месеца. И допълни, че са я посъветвали при плащането, което се осъществява в офис в столицата, да не казва, че ще води детето, а на място обслужващият персонал в хотела щял да си „затвори очите“, ако има бебе в стаята. Според туроператори тази практика е навлязла у нас от чужбина. Пример за това е Турция, където има хотели, категорично забраняващи престоя на лица под 18 години дори с родител. Това правило е станало популярно не само в летните ни курорти. В тузарски хотел в Копривщица, където нощувката е 360 лв., не може да вземете хлапето, ако няма навършени 7 години.

Условия

Други хотели имат специални условия, когато в стаята ще има и деца. Ако те са под 12 години, не трябва да бъдат оставяни сами без надзор в която и да е част на комплекса. Малчуганите нямат право да използват асансьорите, ако не са придружени от възрастни и не се допускат сами в ресторанта на хотела. В случай че са под 16-годишни, нямат право да ползват и фитнес уредите в някои комплекси. Така ако отидете с 15-годишния си син, той няма да има право да се качи на бягаща пътека или да прави упражнения на лежанка. Забранено е и ползването на светещи лазери, с които хлапетата често играят. За да бъдат сигурни, че не сте откраднали нещо, в някои обекти ще искат да ви преровят и куфара. Запазваме си правото да проверяваме багажа на гостите, пише в официалните правила на хотел в Боровец.

Дрескод

В много хотели у нас има специален дрескод и който го наруши, рискува да бъде изгонен, без да му върнат парите, които е дал за престоя си. Сред забраните е да отидеш с къси панталони в заведението за хранене. Много СПА хотели не позволяват и разхождането по хавлия в коридорите. В друг хотел в Боровец забраняват категорично тичането, както и ругаенето. Гостите, използващи обиден език, символи и жестове, ще бъдат помолени да напуснат хотела, без право на възстановяване на средствата, пише в правилника на наш планински комплекс.

Пускат само кучета водачи

Кучетата водачи са единствените животни, които се допускат в много от 5- и 4-звездните хотели у нас, показа проверка на „Телеграф“. Тузарските комплекси забраняват в стаята с вас да вземете котка, куче, зайче или папагал, дори ако обещаете да ги държите в специална клетка. Други хотели позволяват да се настаните заедно с четириногото, но само при условие, че то е под 5 килограма. Важно условие е домашният любимец да бъде обезпаразитен, ваксиниран и да носите медицинския му паспорт, за да потвърдите това.

4-звездният романс е дефицит

В дефицит се превърна 4-звездният романс на родното Черноморие. Масово хотелите от тази категория вече са резервирани и няма свободни места, сочи проверка на „Телеграф“ в туроператорските агенции. Само за последната седмица на юни в 7 от хотелите в Приморско с 4 звезди вече няма нито една свободна стая, показа проучването. Това са и най-търсените места за настаняване, тъй като има баланс в съотношението цена-качество, коментираха туроператори. За 5 дни, или четири нощувки, почивката излиза около 650-700 лв. в двойна стая с климатик, модерна баня, тераса, телевизор с плосък екран. На разположение на туристите е и минибар. В цената влизат и закуски на блок маса. В много от 4-звездните хотели има и сейфове, където гостите могат да оставят бижута и пари.

Материалът Забраниха децата в хотелите! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text