img

Истинска зима ще има! Полярен вихър носи резки промени във времето съвсем скоро:

/
/
/
324 Views

В средата на януари всички се питаме: Кога най-сетне ще настъпи зимата? Ако съдим по температурите от средата на декември досега, времето по нищо не напомня зима, даже напротив – по-скоро имаме чувството, че е ранна пролет или късна есен.

Високите температури създадоха проблеми на редица зимни курорти в България, Балканите и Европа, но изглежда, че времето тепърва ще се промени , съобщава Meteo Balkans .

Ето какво още пишат от там:

Последните анализи на глобалните модели прогнозират, че очакваме по-трайна смяна на циркулацията в Европа и по-силни нахлувания на арктична маса. Италиански метеоролози на уебсайта ilmeteo.to също на това мнение.

През изминалите няколко седмици наблюдаваме, че сибирският антициклон вече се е развил и обхваща голяма площ от Русия, Монголия и Китай, като атмосферното налягане в центъра му надминава 1040-1050hPa, а температурите в сърцевината на полярната въздушна маса се е понижила и на места е до -40 градуса по Целзий.

Според анализите до края на тази седмица и началото на следващата се очаква отслабването на полярния вихър.
Той играе ключова роля през зимния сезон в Северното полукълбо, тъй като това е факторът, който рязко променя циркулацията в Европа.

Очакваме по-чести нахлувания на въздушни маси от полярните ширини към стария континент. Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа създават условия за възникване на силни циклони и обилни снеговалежи на Балканите.

По-краткосрочен план очакваме по-топло време от обичайното за януари. Балканите ще бъдат обхванати от топла и влажна въздушна маса и температурите на полуострова ще се повишат.

Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в дългосрочен план, и е възможно да претърпят изменения.

It is main inner container footer text