img

Георги Георгиев: Предлагаме общинските камери да следят за нарушения на скоростта и пресичане на червено

/
/
/
209 Views

Пенсионирахме хартиения билет за пътуване, вече го ползват само 1/3 от пътниците, казва председателят на СОС

– Г-н Георгиев, започва новият политически сезон на Столичния общински съвет. Кои са приоритетите в работата?

– Днес е първото заседание на общинския съвет след лятната ваканция. Очаквам колегите да са презаредили батериите, защото започва последната година от мандата ни, а имаме още много работа. Надявам се, предизборната кампания и лозунгите да останат извън залата на СОС и да се придържаме към трудно постигнатия конструктивен тон в дебатите. Защото гражданите очакват от нас конкретни решения на наболелите въпроси, а не политиканстване. Местните власти сме най-близо до гражданите и всеки ден се явяваме на избори пред тях с всяко наше действие. София се развива и придобива облика на модерна европейска столица. Благодаря на всички колеги, с които постигаме добри резултати за града. Благодаря и на гражданите, които обичат своята столица и се отнасят с грижа към заобикалящата ги среда и към проблемите. Благодаря и на критиците, които добронамерено посочват грешки и с тяхна помощ подобряваме решенията си. Не искам да звуча като утопист, но виждам нова градска култура и ритъм на живот в София. Това ми дава надеждата, че с общи усилия можем да живеем по-добре. Важно е хората да усещат в местната власт партньор, стабилна институция, която работи за тях. Това е разбирането ми за управлението на града в полза на хората.

Още днес отново ще разгледаме наредбата за преместваемите обекти, която беше върната от предходния вр.и.д областен управител на София. Според мен поради неразбиране на правната материя. С новите правила

слагаме край на висящите кабели, необезопасените съоръжения, застрашаващи живота на хората

Другата важна тема, която не търпи отлагане, е въвеждането на нискоемисионни зони – малък и голям ринг. Ограничаването на движението в центъра на най-замърсяващите автомобили – над 20-годишни на дизел и над 30-годишни с бензинов двигател. За мен е загадка защо тази мярка още не намира нужната подкрепа от други партии.

– Защо настоявате общините да получат законодателни права и да участват в осигуряването на пътната безопасност, като им се даде възможност да глобяват нарушители на пътя?

– С Националното сдружение на общините формираме предложения за законодателни промени. Според нас чувствително ще се подобри безопасността на придвижване в градовете, ако се позволи на местните власти да ползват трафик камерите и за санкциониране на недобросъвестни шофьори. Така разположените в цялата страна хиляди общински камери ще се ползват за налагане на глоби за превишена скорост, пресичане на червен светофар и шофиране в забранена улица. Тоест за тези 3 толкова очевидни нарушения камерите да се превърнат в средство за контрол, а не само да ги констатират. Глобите ще влизат в общинските бюджети и ще се ползват целево за подобряване на пътната безопасност. Тази мярка преди всичко ще е дисциплинираща за шофьорите и очаквам драстично спадане на нарушенията.

– Зам.-председател сте на междуведомствената група, която трябва да начертае мерки за оздравяване на “Топлофикация – София”. Вариант ли е връщането на собствеността на държавата?

– Въпросът не е в това дали ще е държавна, или общинска, а какво ще се промени, ако я прехвърлим на държавата? И дума не може да става компанията да се приватизира. Как обаче, ако акционер стане държавата, ще се гарантира услугата за софиянци и нейната поносима цена – това са важните въпроси, на които очакваме отговор от министъра на енергетиката. Държавата е икономическият оператор на дружеството – тя определя на входа на каква цена то да купува природния газ и на изхода – колко да струва произведената с него топлоенергия. Компенсират се другите енергоносители – еленергия и горива за колите с мярката “25 ст. за литър”, недоумявам защо синьото гориво не се компенсира. От това страдат всички, които ползват природен газ, не само “Топлофикация – София”. Вече в цяла Европа се подпомагат тези дружества – отоплителната компания на Виена търси 6 млрд. евро компенсации от държавата, най-голямата немска компания – над 14 млрд. евро. Този феномен не е софийски и му е нужно спешно национално решение. За него неуморно говорим от 1 г. Но вече имаме подписан договор между “Топлофикация – София” “Булгаргаз” за доставките за цялата 2023 г.

– При актуализацията на държавния бюджет градският транспорт получи дофинансиране. Ще стигнат ли средствата до края на годината, след като цените на горивата продължават да растат, и може ли да се стигне до спиране на линии?

Източник: 24 часа

It is main inner container footer text