img

Павлова: Да си кажем истината, никой не работи за минимална заплата, всички взимат нещо отгоре!

/
/
/
2432 Views

Лиляна Павлова сподели мнението си, че българите не се издържат само от работните си заплати.

Седмица след като Лиляна Павлова заяви, че не познава хора със заплата под 3 000лв. и че работещите в чужбина българи са били алчнитя се извини и даде пояснение за думите си.

Признавам, че обкръжението ми е с доходи над средните, но данните на НАП, че 1,5 милиона българи работят на минимална заплата също не отговаря на действителността. Вярно е, че милион и половина души се осигуряват на 510лв, но хората получават повече. Да си кажем истината, никой не работи за минимална заплата, всички взимат нещо отгоре!

Павлова обясни явлението с нежеланието на хората да заплащат осигуровки. Според нея икономическите проблеми в страната произлизат от хората, които за да получават 50-100лв. повече, не си плащат налозите към държавната хазна.

От това следва по-малък приход за държавата и съответно по-ниски пенсии за хората в напреднала възраст. Тя отново обясни, че корупция няма и няма източване на пари от държавния бюджет.

Данните на Националната агенция за приходите сочат, че 1 500 000 души се осигуряват на минималния доход в страната, който от 01.01.2018г. е 510лв на месец. Извадка показва, че практиката сочи до някои различия в тази област:

  • 31% от работещите получават допълнителни доходи чрез наднормени часове или втора работа.
  • 18% от работещите получават по-висок доход от опоменатия в трудовия договор за трудовата характеристика в документа.

В резултат на това се вижда, че има само 750 000 българи, които получават минималната за Бългрия заплата, докато останалите, които се осигуряват на този доход взимат с между 50 и 300лв повече на месец.

В другата крайност са данните за среден доход на статистическите институции, които се публикуват по големите медии.

Бойко Борисов обяви, че средната заплата за Януари 2018г. е достигнала 1160лв. Това е истина, ако се изчислява на база среден аритметичен доход.

Това означава, че ако масовата заплата на 92% от работещите е в границите 510-800лв, 7% от българите получават за труда си над 2 500лв на месец, а 1% получават над 10 000лв, то средният аритметичен доход става 1160лв, докато масовият остава между 510 и 800лв на месец.

Източник: БМ МОЛ

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!