img

Защо японците се къпят само вечер

/
/
/
742 Views

Вземането на гореща вана или душ преди лягане подобрява съня. Това поне сочат проучвания. А японците изглежда са знаели това много преди останалата част от света.

Явно, обаче, са намерили и много други причини да извършват този много личен ритуал предимно вечер. Вижте какви са те и дали биха ви накарали и вас да промените навиците си. Те са цял списък и са доста любопитни.

Японците имат дълга церемония на къпане

Докато се къпят японците следват специален ритуал в няколко стъпки. Първо те влизат под душа, за да измият мръсотията и потта и едва след това си позволяват удоволствието да се накиснат във ваната. Те дори си добавят зелен чай и други билки към водата, което помага за отпускане на тялото, почистване на кожата и успокоение на ума.

Японците внимателно избират температурата на водата, защото е важно да е приятно – не повече от 40 градуса. Твърде горещата вода може да доведе до загуба на влага и отваряне на порите.

Следват стари семейни навици

Удоволствието да можете да си вземете душ в Япония, както и на други места по света, не е било възможно до скоро. През 19-и век нямало гореща вода, отопление или вътрешна канализация в японските домове.

Затова повечето хора трябвало първо да си стоплят вода, за да могат да си вземат вана. Това отнема много време. Затова и навикът за къпане вечерно време се запазил.

Често посещават обществени вани или минерални извори

Побществените минерални бани са много популярни в Япония. Хора от различни възрасти ходят там, не само за да се къпят, но и за да разпуснат и да прекарат малко време, правейки нещо приятно. Може да се каже, че е вид забавление.

Вечер там обикновено има по-малко хора, което дава по-голяма възможност да останете насаме с мислите си. Пълно разпускане!

Нямат достатъчно време сутрин

Японците са истински работохолици. Около 4,5 млн. души на пълен работен ден в страната имат и втора работа, където работят допълнително между 6 и 16 часа на седмица.

В допълнение, в Япония точността е много важна. Ако пристигнете дори само с няколко минути закъснение, това ще се възприеме много зле. Затова и сутрин японците нямат и една свободна минута.

Повлияни са от климата

Лятото в Япония е горещо и много влажно. Повечето живеещи в градовете не ползват колите си, а обществения транспорт. Така усещат цялото влияние на климата. Затова не биха се чувствали добре без един дълъг душ в края на деня.

През зимата японските къщи са много студени, защото повечето нямат централно отопление. Хората влизат в банята преди да си легнат, не само за да се изкъпят, но и да се стоплят.

Източник: brightside.me

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!