img

Пълна мистерия: В Сърбия откриха флот от кораби под земята

/
/
/
542 Views

В сръбския археологически парк Виминациум бе открит флот от стари дървени кораби, погребани под земята.

Отбелязва се, че това се е случило случайно. Багер, който работел близо до парка, открил слой глина. Работниците забелязали останките от древна конструкция в ямата и разказали на учените за нея.

До кораба, дълъг 15 метра и широк 2,65 метра, те намерили други кораби – и двата, издълбани от огромни стволове на дървета, както и други, направени от дъски.

Корабите са подредени в този ред, сякаш са на път да започнат атака. Изглежда, казват учените,  че флотилията изведнъж се е срутила под земята и сега е законсервирана под слой от тиня и глина. Как се е случило това е пълна мистерия, защото река Дунав минава на 2 км. от тук.

Корабите са на дълбочина седем метра, което съответства на възраст от 70 хиляди години. Учените изпратиха дървесина за анализ на въглерод и чакат резултатите от изследването.

На територията на парка по време на Римската империя провинция Мизия е била разположена столицата в големия град Виминациум, оттук и името. Населението му наброявало 40 000 жители.

Виминациум е основан през I в. Сл. Хр., А през V в. е разрушен от хуните, след това е възстановен от византийския император Юстиниан. Накрая Виминациум бил унищожен от славянските племена по време на миграцията им на юг през VI век.

Превод: БЛИЦ

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!