Наскоро майка ми отпразнува 50-и рожден ден. Съпругът ми и аз се консултирахме и стигнахме до извода, че би било погрешно да даваме следващите кухненски прибори. По-добре да дадем пари и да почива, където иска. Спестихме 2 хиляди долара, сложихме в красив плик и й предложихме възможности за най-добрата ваканция.

Искам да кажа, че нашата майка, като много родители, често по много начини отказваше на себе си в полза на мен и брат ми. Израснахме без баща, който напусна майка, когато бях на една година, а брат ми беше на 3 години. Влюби се в друг, забрави за нас и просто си тръгна. Оттогава не сме имали никакъв контакт с него.

Като цяло на празненството на майката представихме съпруга и аз, поздравихме и разказахме какво е и с каква цел. Братът и втората му съпруга поднесоха на майката полилей. Между другото, те сякаш са я подарили на сватбата. Е, да не се задълбочаваме.

Мама се зарадва на нашия подарък. Дълго мислеше , питаше какво е по-добре – да отида на море или в добър санаториум, да подобря здравето си.

В деня след тържеството майка ми ми се обади със сълзи и извинение.

Оказва се, че брат ми блъсна мъж с колата си , той се озова в болница и иска пари, за да не напише оплакване в полицията. В противен случай брат ще бъди във затвора. Колкото и да е странно, жертвата поиска само 2 хиляди долара.

Майка разбира се, ги даде – защото не искаше синът й да бъде вкаран в затвора.

Разбира се, бяхме шокирани. Веднага брат се обади, той ни разказа същата история. Дадоха му думи за подкрепа – всичко се случва в края на краищата. Е, поне пострадалият си тръгна.

Мина седмица и тогава разбрахме – няма случайност. Просто брат се заговори с жена си и искаше да измами майка си и нас. Те вече са похарчили парите – купили дрехи и телефон.

Без думи, колко неприятно! В крайна сметка майка ни винаги ни даваше всичко най-добро, никога не ходеше никъде да почива. И той реши просто да й присвои парите.

Не сме казали нищо на мама. Вместо това ще говорим с брат ми – нека той да дава парите обратно.