img

Те превръщат пластмасовите бутилки в асфалт

/
/
/
1372 Views

Такъв път е 10 пъти по-дълъг!

Възможно е проблемът с рециклирането на пластмаса да бъде бързо решен благодарение на идеята, която бе въведена от шотландската компания MacRebur. Иновацията, въведена от тези шотландци, е, че вместо битум те използват гранули, получени от пластмасови отпадъци.

Това е добра идея, тъй като пластмасата всъщност е дериват на масло, като асфалт.

Този тип нова асфалтова настилка на основата на пластмаса е тествана в Елгин, Шотландия и според компанията, която я произвежда, полученият материал прави пътищата по-трайни от традиционните.

„Изпълнителният ни директор Тоби Маккартни е работил в Южна Индия с благотворителна организация, която помага на хората, работещи на сметища, да събират вещи за многократна употреба и да ги продават.

Той разбра, че част от пластмасовите отпадъци, поставени в дупки и загряти до пластмасово състояние, могат да запълнят и запечатват кухината. Това го накара да мисли за създаването на нов материал за пътищата. ”

Инженерите са разработили метод, при който 100% рециклирана пластмаса се превръща в малки гранули. Те заменят битума в асфалтова смес – продукт за рафиниране на масло, от който обикновеният асфалт се състои от 10% и който е необходим за втвърдяване на сместа.

Първата настилка, положена с новата технология, беше алеята към къщата на Макартни, след което компанията получи възможност да реализира идеята си в графство Камбрия в Англия.

MacRebur обещава, че технологията ви позволява да павирате 60% по-трайни пътища, които продължават около 10 пъти по-дълго. “Процесът е абсолютно същият като смесването на асфалта по традиционния начин, но без добавяне на битум”, каза един от работниците в завода.

Нашият активатор е патентован и съдържанието му е тайна! Тази смес от пластмасови гранули и активатор, нека го наречем смес MacRebur, след това отива при производителя на асфалт. Ние се уверяваме, че цялата пластмаса, която използваме, се разтопява при температура под тази, около 120 ° C, така че тя да бъде хомогенизирана правилно, без да се образуват микропласти.

Поради тази причина не можем да използваме всички пластмасови отпадъци, но можем да използваме повечето неща, включително черна пластмаса, която е трудно да се изхвърлят.

Благодарение на тази идея повечето пластмасови отпадъци могат да бъдат използвани повторно и индустриализирани, вместо да замърсяват моретата и океаните.

Правилно изобретение, нали?

It is main inner container footer text