Но предпоставките за кавгите бяха повече от достатъчни.

С (свекърва): Юля, ще правих ли боркани?
Аз: Не, имам много работа.
С: Донеси ми боркани, и аз ще ви направя

Аз: Благодаря, но не. Се измаряте вече.
С: Не ми е трудно
Аз: Благодаря, ще ги донесем.

Не станах лоша домакиня. Не ме обвиниха, че омарям от глад мъжа и детето си. Не ми беше дадена лекция за ползите от компотиката през зимата. Просто оставихме празни кутии и ги взехме – пълни.

От началото на май съпругът ми или аз оставяме Татяна в страната без проблеми. Плеем, засаждаме и поливаме. Няколко пъти отказваше да ходи.

С: Отиваме в страната в събота?
Аз: Съжалявам, няма да се получи.
С: Добре е. Ще отида сам.
Аз: Ще се радваме да ви поддържам компания, но …
С: Не се оправдавайте. Всичко е наред .

И наистина – всичко е наред! Татяна не се обади на сина си и не поиска да я вземе или да отиде с нея. Тя не упреква . Всичко е наред на доброволна основа: ако искаме – отиваме, не искаме – никой няма да осъди.

Дете… Дете е отделен въпрос за нашите кавги, които не се случиха.

С: Юля, съжалявам! Даша взе ножицата и се подстрига!
Аз: Не се притеснявайте, косата не е зъби – ще порастне обратно.
С: Нека да отида при фризьора с нея? Там на Даша ще направят красива прическа.

Аз: Благодаря, но ние имаме свободно време . Не е нужно да харчите пари.
С: Моята вина …
Аз: Всичко е на ред. Точно е. Благодаря ви, че се съгласихте да вземете Даша за уикенда.

Взех детето си , доведох я при фризьор. Чу, че Даша се подстрига , когато бабата беше заето с нещо и започна: „Да, ако свекърва ми … щях да я постижа сама на място ….!“

За какво? Не се случи нищо непоправимо. И косата … В детството си също „играех“ с ножица, дотолкова, че майка ми плачеше по изрязаните къдрици. Кой е не направил това? И смисълът е да предизвикаш скандал?

С: Юля , спомням си, че трябваше да доведа Даша в осем. Съжалявам, но тя заспа. Ако искате – мога да я събудя и ще я да доведа..
Аз: Оставете да спи. Благодаря ви Ще я взема сутрин.

С: Нека сам да я заведа на детска градина?
Аз: Ще закъснееш за работа. Ще ставам рано и ще я закарам. Не ми е трудно Благодаря отново.

Станах рано и потеглих. Не поиска Татяна да стане в пет сутринта и да отиде на работа през детската градина. Понякога Татяна е нетактична. Но не я обръщам внимание.

С: Юля, ти май надебеля.
Аз: Да, има малко.
С: Искате ли да седя вечер с Даша а ти да отидеш в залата?
Аз: Не благодаря. Но ако реша, ще се обърна.
С: Добре!

Какво е ? Да, получих се, забеляза тя. Чувствате ли се обидени от изложението на фактите? Особено след като веднага беше предложена помощ? Необходимо беше да надуете устни, да стегнете с крак и да изпипате мъжа си: „Ааа, майка ти каза, че съм дебела!“ Кой би се почувствал по-добре?

И да – Татяна има пълното право да идва в къщата ни по всяко време на деня или нощта: нейният син и внучка живеят тук. Защо трябва да поиска от някого разрешение да види семейството си?

Но свекървата рядко използва това право, като предпочита да се обажда и предупреждава. Във всеки случай тя е най-добре дошъл гост в нашата къща.

Повечето причини за сбиване не си струват по дяволите. Или желанието да се забавляваш с егото си и да пледиш нелепа обида ?

Татяна също затваря очи за много неща. От своя страна тя също внимателно пази нашия неизказан свят, за което съм й много благодарна.

Учтивост, разбиране и способност да се поставим на странно място – това са трите стълба, на които стоят нашите отношения. Добри отношения, нека да кажа. Просто трябва да се опитате да обичате жената, която е родила вашия съпруг.

Човек трябва да е снизходителен към нейните грешки и случайни нарушения. И ще ви отговори същото. Повече от десет години добри отношения с Татяна са пример за това.