img

Какво да (НЕ) правим, когато колата прегрее?

/
/
/
593 Views

Първото, което трябва да знаете при положение, че индикацията на арматурното табло покаже прекалено висока температура е: да не гасите двигателя!

Трябва задължително да победите себе си и желанието незабавно да загасите колата. Не правете това в никакъв случай. Спирането на двигателя в това състояние ще доведе до по-голямо прегряване. Трябва да включите „аварийните“, да намалите скоростта или, ако сте в градско задръстване, дръпнете се встрани от пътя, включете „парното“ на максимална температура и мощност, изключете климатика и отворете всички прозорци, пише Факти.

Ще е горещо. Понякога много. Ако можете да шофирате бавно, трябва да продължите да се движите, въздушните потоци ще помогнат допълнително за охлаждане на нагрятото „огнено сърце“. Ако пък сте в задръстване, отбийте встрани от пътя и без да изключвате двигателя, отворете капака.

Следващата част от спасителната операция е възможна само когато моторът се охлади. Тандемът на парното и въздухът отвън би следвало да се справи с тази задача достатъчно бързо. Веднага след като температурата на охлаждащата течност спадне до нормални стойности, скалата на таблото ще ви каже дали можете да изгасите двигателя. След това търсите причините за прегряването или… майстор.

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!