img

Лекарска грешка убила Коканова

/
/
/
3154 Views

*Френски медици объркали диагнозата на актрисата, Августин Пейчинов искал да ги съди

Невена Коканова е можела да живее още, ако лекари не са объркали диагнозата й! Това разкриха с потрес нейни близки.

Легендарната актриса издъхна през 2000 г. след мъчително боледуване. Във вестниците не бе публикувана официална диагноза, но в съсловието се знаеше, че Венчето е починала от злокачествено заболяване на белите дробове. Ракът е бил в напреднал стадий, с много метастази и

шансовете за излекуване са били минимални.

Години по-късно обаче се оказва, че е имало начин Коканова да бъде спасена. Нейната преждевременна смърт е резултат от нелепа медицинска грешка, допусната в парижка онкологична клиника.

В средата на 1998 г. Невена за първи път се почувствала зле и отишла на преглед. Имала болки по цялото тяло, задух, често й причернявало пред очите. В столичната Правителствена болница й направили кръвна картина, а после назначили лечение. Окончателна диагноза обаче не била поставена. Месец по-късно близкият приятел на Невена – милиардерът Августин Пейчинов, я препратил на консултативен преглед в елитна френска болница, специализирана в областта на раковите заболявания.

Там обявили и първата диагноза на актрисата – тумор в мозъка без разсейки по тялото!

Коканова веднага била приета в клиниката, а щедрият Пейчинов поел разходите по престоя й във Франция.

“Започнаха интензивна химиотерапия. В началото даваха добри шансове за пълно излекуване, но на третия месец нещата се влошиха още повече. В същото време категорично отказваха да правят операция”, припомня си близък колега на актрисата от Сатиричния театър.

На четвъртия месец Августин Пейчинов пристигнал на свиждане в Париж. И се хванал за главата – Венчето гаснела от ден на ден, а лекарите /уж светила от европейски мащаб!/ непрекъснато се карали помежду си какво лечение да назначат. Без да губи време Пейчинов наредил на Коканова

да си стяга багажа и да напуска клиниката.

Двамата хванали първия самолет за България и от летището отишли направо във Военна болница.

Невена била настанена по спешност в пулмологията /отделението за белодробни заболявания/. Българските медици с ужас установили, че френските им колеги са били в пълно заблуждение: туморът в мозъка е бил просто разсейка на основно образувание, ситуирано в областта на белия дроб!

“Оказа се, че цялата терапия на французите е била погрешна. Те са изгубили 4 безценни месеца, лекувайки следствието, а не причината. Ако Невена не бе ходила до Париж, а разчиташе на нашите доктори, можеше да поживее още няколко години”, с мъка отчитат съратниците на великата актриса от “Тютюн” и “Момчето си отива”.

Въпреки героичните усилия на българските специалисти,

Коканова склапя очи през пролетта на 2000 г. Държавата я изпраща с почести, а половин година по-късно кръщават й ямболския театър на нейно име.

Покойният днес Августин Пейчинов и неговите съратници не могли да преглътнат грешката на парижките онколози. Говори се, че съсипаният тогава от скръб милиардер възнамерявал да заведе дело срещу френската клиника по обвинения в немарливост и престъпна небрежност. Роднините на Невена в последния момент го разубедили с аргумента, че ще се вдигне шум и ще се оскверни паметта на покойницата.


Източник: infoburgas

It is main inner container footer text