img

Златно сърце: Български емигрант дари 1 милион долара на болницата в Мадан

/
/
/
838 Views

Случки като тази ни дават надеждата, че добрият дух в българина не е изгубен.

Българският емигрант Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара на болницата в Мадан, родния му град. Парите постъпиха в специална сметка на община Мадан, разбра КО4. По волята на 79-годишния дарител, който живее в Чикаго от 1964 г., средствата трябва да бъдат използвани само и единствено за ново медицинско оборудване и обзавеждане в местната МБАЛ “Проф. д-р Константин Чилов”.

“Отдавна исках да направя нещо за родния си град Последния път, когато бях там през лятото на 2018 г., ми се наложи да отида в болницата. Видях, че част от оборудването е от преди повече от 50 г., когато напуснах България. Осъзнах, че това е най-точното място, където да даря, защото ще помогна на най-много хора”, каза за “24 часа” Чападжиев от Чикаго.

“Жестът е огромен. Хората никога няма да го забравят. Не всеки може да направи такова нещо”, признателен е кметът на Мадан, Фахри Молайсенов.

В кабинета му вече е пристигнал списък от болницата от какво имат най-голяма нужда. Скенер, ЕКГ апарат, мамограф, транспортен кувьоз, инструменти за микрохирургия, лазер за операции са малка част от апаратурата в списъка.

“Предстои ни да събираме оферти и в най-скоро време да закупим нещата, които са необходими. Ще направя всичко възможно това да се случи, защото и аз 20 г. обикалях по болници със свои близки и знам колко нужно е това за хората ”, обещава общинският началник.

45-годишният Молайсенов е втори мандат кмет на Мадан и е един от хората, на които Чападжиев се доверил, че дарението ще се използва по предназначение. Двамата се познават от 7-8 години. “Виждаме се всяка година, когато г-н Чападжиев идва. Става ми приятно, че забелязва новите неща в града, които сме направили”, споделя кметът.

Заради многогодишните му родолюбиви дела и благородното дарение “24 часа” номинира Чападжиев за приза в инициативата “Достойните българи”.

Дарението за болницата в Мадан не е първото, което родолюбивият българин прави. В последните години е финансирал с около $ 700 000 болници, църкви, социални домове, изграждане на чешми и паметник у нас и в САЩ.

Българинът е почетен гражданин на щата Илинойс и на родния Мадан. Носител е на наградата на Международната организация по миграция за принос към България и българите.
Твоята оценка

It is main inner container footer text