img

Една легенда се завръща, „Икарус“ вече е на ток (снимки)

/
/
/
1139 Views

В унгарския град Секешфехервар бяха представени нови електрически автобуси CityPioneer 2019, които всъщност са нова версия на легендарните Икаруси. Те са разработени съвместното унгарско-китайското предприятие Electrobus Europe Zrt. 

Компанията е създадена от предприятието-наследник на известния завод Икарус и китайската държавна компания CRRC Urban Traffic. 12-метровият автобус с нисък под и три врата с индекс IC 1211 U е създаден на базата на китайския модел CRRC Electric, а от унгарците са интериора и електрическото оборудване.

Електрическият двигател е вносен с максимална мощност 240 kW с литиево-йонна батерия с капацитет 313 kW / h. Той позволява, в зависимост от метеорологичните условия и терена, изминаването на 200-260 км с едно зареждане.

Автобусът има ергономична кабина, отделена от купето, с отлична видимост и усъвършенствани системи за сигурност. По-специално, системата на кръговия обзор, предупреждава за сблъсък и излизане на полосата за движение. Благодарение на електронно контролирана платформа с въздушно окачване е удобно влизането в автобуса с бебешки и инвалидни колички.

„Този прототип е резултат от повече от едногодишна работа, в която успяхме да съчетаем високо ниво на компетентност в областта на електрическите централи CRRC и опита на Икарус в производството на автобуси“, заяви собственикът на унгарската компания Габор Селес на представянето на автомобила.

CityPioneer ще започне серийното производство в Секешфехервар след оценка на прототипа в средата на 2019 година. В бъдеще съвместното предприятие възнамерява да разшири гамата от модели с микробуси и новата версия на известния „акордеон“. Те също така ще бъдат оборудвани с електрически двигатели.

За близо 40-те години вярна служба по булевардите и улиците на София и други големи наши градове, автобусите „Икарус“ се превърнаха в символ на градския ни транспорт.

Последните модели от тези автобуси бяха изведени от редовна експлоатация в София при доставката на новите „MAN Lion’s City“ през 2014 г./auto.blitz.bg

It is main inner container footer text