img

Пик на магнитни бури у нас – опасни ли са?

/
/
/
775 Views

Пик на смущенията на магнитното поле се очаква на 1 и 2 февруари в страната. Той ще донесе дискомфорт за много хора, дори здравословни проблеми, смятат учените.

„Когато се регистрират слънчевите изригвания, магнитните колебания достигат до Земята някъде 12-14 часа след това. Щом маркираме пик в момента, значи от довечера ще могат да се усетят колебанията в магнитното поле“. Това обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Веселин Герев.

Здравите хора в активна възраст ще усетят смущения в съня тази вечер, когато е пикът на изригването. Другият проблем, който ще засегне много българи, е общо неразположение, лека раздразнителност, тъпо главоболие.

„Общо взето това са симптоми, с които ние в повечето случаи сме свикнали, защото нервното напрежение, тревогата, безпокойството от динамичното ежедневие също дават такъв тип проблеми“, каза той и уточни, че просто днес и утре ще има едно леко усилване на тази тревожност.

Магнитните бури карат човек да върши рутинните си задължения по-трудно. Сънят се смущава като обикновено има много леко заспиване с чести събуждания през нощта. Освен това хората сънуват много повече, поясни психиатърът.

Най-тежко ще се отразят магнитните бури на хората със сърдечносъдови проблеми. По думите на д-р Герев, единственият начин да се избегне вредното влияние на магнитните бури, е да пребиваваме на закрито.

„Хората, които страдат от депресия, се чувстват по-добре по време на тези изригвания. Най-много да имаме проблеми 2-3 дни – ще го преживеем. Но тези симптоми траят 2-3 дни и не повече. Ако продължават, причината е някъде другаде“, завърши медикът./tialoto.bg

It is main inner container footer text