img

2 лъжици кисело зеле се равняват на кофичка кисело мляко. Яжте го по-често!

/
/
/
824 Views

Научните изследвания са потвърдили мъдростта на нашите предци и са спомогнали за популярността на ферментиралите продукти, пише Healthy Food House. Те присъстват във всяка култура и много от тях са известни и на вас: сирене, кисело мляко, айран, кефир, кисело зелени, кисели краставички, соев сос, вино, бира, медовина, оцет. Но ние ще разгледаме киселото зеле. То е най-достъпният пробиотик!

По данни на Института по интегративна медицина при университета във Витен (Германия), ферментацията е един от най-разпространените и древни форми за съхраняване на зелето.

Тя може да се проследи като важен източник на хранителни вещества до четвърти век от нашата ера. Археологически находки потвърждават, че още в епохата на неолита хората приготвяли напитка от ферментирал ориз, мед и плодове.

Хората били принудени да ферментират продуктите, за да се запазят за по-дълго: киселинната среда в тях възпрепятства размножаването на вредните бактерии.

Ферментацията е древен метод, който по естествен начин променя химичния състав на продуктите. Подобно на култивирането на млечни продукти като кисело мляко и кефир, процесът на ферментация на киселото зеле осигурява полезни пробиотици, които в днешно време са свързани с подобряване на имунните, когнитивни, храносмилателни и ендокринни функции.

Киселото зеле се създава чрез процес, наречен лакто-ферментация. То е богат източник на ензими, които подкрепят храносмилането и спомагат за усвояването на хранителните вещества от организма.

Но купеното от магазина кисело зеле се пастьоризира и се обработва с многобройни химични вещества, затова то не е толкова полезно.

Затова можете сами да си приготвите домашно кисело зеле и така да увеличите консумирането на пробиотици.
Рецепта за домашно кисело зеле

Продукти

• 2, 5 кг зеле
• 2, 5 непълни супени лъжици морска сол

Инструкции:

Отстранете големтие външни листа на зелето и отрежете кочана. Нарежете зелето, смесете го със солта и за да стимулирате отделянето на соковете му, го помачкайте с ръце за 15 минути.

След това пренесете сместа в голям съд за ферментиране, помачкайте го още малко, за да се покаже сокът, и покрийте с чиния. Сложете върху чинията тежък стъклен буркан с вода, за да затисне зелето. Съхранявайте съда при стайна температура, на прохладно, тъмно място, покрит с кърпа.

Процесът на ферментиране отнема около месец. След това сложете киселото зеле в хладилника и го яжте ежедневно!

Източник: webmiastoto.com

It is main inner container footer text