img

Русия заменя „Макаров“ с нов пистолет, пробиващ бронежилетка от 100 метра

/
/
/
4322 Views

Русия ще замени легендарните съветски пистолети “Макаров” в армията и полицията си с ново оръжие. То ще е способно да функционира при температури до минус 70 градуса по Целзий и да пробие бронежилетка от 100 метра разстояние, съобщава БТА. Серийното производство на новия пистолет с име “Удав” (“боа” или “питон” на руски език) се очаква да започне през пролетта на тази година.

“Макаров” е полуавтоматичен пистолет, въведен на въоръжение през 1951 година. По онова време той заменил съветския пистолет “Токарев”. “Макаров” е основното лично оръжие на служителите на въоръжените сили или силите за сигурност в множество страни от бившия Варшавски договор, както и в Китай.

Със своята разрушителна сила “Удав” ще бъде един от най-мощните пистолети в света. Използваният при него патрон калибър 9х21 мм е в състояние да пробие бронежилетка от около 100 м. Пистолетът може да функционира при екстремни температури в диапазон от минус 70 до плюс 50 градуса, в условия на пустинна суша, арктически студ и висока влажност. На по-късен етап пистолетите “Удав” ще се предлагат в цивилна и спортна версия, а също за износ.

Източник: Dnevnik.bg

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!