img

Според Учените, Децата Наследяват Интелекта На Майките Си!

/
/
/
906 Views

Учените твърдят, че човек наследява умствените способности на техните родители в рамките на около 40-60%, докато разузнавателните гени са открити само на “X” хромозомата. С други думи, умните хора дължат своите способности особено на майките си, тъй като по принцип те са отговорни за прехвърлянето на гените, които влияят на интелигентността.

Установено е, че децата, които получават най-много от майчините гени имат по-голям обем на мозъка, но по-малък размер на тялото. И при тези, които имат повече гени от татко, всичко е точно обратното.

По време на растежа на ембрионалните клетки, които съдържат бащините гени, се гаранттира оцеляването му. Те са съсредоточени в лимбичната система на мозъка, която е отговорна за агресия, глада и любовните желания.

Въпреки това, учените твърдят, че клетките на бащата не са били намерени в кората на главния мозък – същия район, където се развиват най-важните човешки когнитивни функции: интелект, мислене, планиране и езикови умения.

Каквото и да е, ние не трябва да забравяме, че умствените способности не са 100% вследствие на генетиката. Други проучвания показват, че майките играят важна роля в интелектуалното развитие на децата чрез физически и емоционален контакт. Това означава, че връзката на детето и майка му до голяма степен засяга интелекта.
Авторите на изследването твърдят, че децата, които са развили силна връзка на доверие с майките си, проявяват повече упоритост в постигането на целите и е по-малко вероятно да се покаже разочарование от решението на сложни проблеми.

Независимо от това, което те казват, татковци не трябва да се чувстват в неравностойно положение. Да бъдеш  на емоционално разположение и да станеш модел за подражание, допринасят, както таткото, така и майката. Коефициентът на интелигентност (IQ),с който сме родени, може да играе важна роля, но в крайна сметка това не е решаващ фактор.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си! Екипа ни ще ви бъде безкрайно благодарен!

Източник: ponichka.com

 

It is main inner container footer text