img

5 опасни спорта от миналото

/
/
/
4304 Views

Всеки жадува за адреналин. Някои хора изпитват тръпка от малки неща, като например втора чаша вино. Други хора получават допамина си с приключенски дейности. Ясно е, че  хората преследват адреналина. Ето пет екстремни спорта от миналото, които показват, че нашите предци са били готови да рискуват живота си или някой свой крайник за малко удоволствие.

5. Състезание с колесници

Най-богатият спортист, който някога е живял, е Гай Апулейъс Диоклес, който в кариерата си като колесник е натрупал печалба, равностойна на милиарди долари днес. Както ще видим, предвид рисковете, пред които е изправен, може би е заслужава.

Римляните обичат състезанията с колесници. Изображения на такива състезания са се появили навсякъде в града. А на резултата са се поставяли залози. Огромната писта – Цирк Максимус  – е построена в Рим. Тя може да събере над 150 000 зрители. Колесниците са теглени от два или четири коня, са се състезавали в седем обиколки на арената. Инцидентите са често срещани, а проучването на гробовете на колесниците предполага средна възраст на смъртта само 22 години.

Състезанието с колесници е толкова опасно, че дори заснемането на филм може да бъде смъртоносно. Филмът от 1926 г. Ben Hur включва състезание с колесници, което е струвало живота на пет коня и един каскадьор.

It is main inner container footer text